news/big_image/2018/03/ivalo-nokian-marso.jpg

Megjártuk a Fehér Poklot

Habár épp a nyári szezon előtt állunk, mi Finnországban teszteltük a Nokian következő téli szezon új SUV abroncsát, a WR SUV 4-et és néhány kifejezetten skandináv télre fejlesztett abroncsot, igazán extrém körülmények között.
Az Ivaloban található „White Hell” („Fehér Pokol”) a világ legészakibb gumiabroncsgyártójának, a Nokiannak a tesztpályája, ahol ideális téli körülmények között lehet tesztelni az abroncsokat. Itt a sötétség, a hó és a jég uralkodik az év jelentős időszakában és még a tapasztalt tesztvezetőknek is kihívást jelentenek a kialakított pályák. 
 
„A jégen és a hóban végzett tesztelés a K+F munkájának lényeges részét képezi, mivel a gumiabroncs tulajdonságait nem lehet csak számítógépes modellezéssel optimalizálni” – mondta Matti Suuripää, a Nokian vizsgálóközpont vezetője.
Ivaloban pedig vannak különleges, tesztelésre kiváló helyszínek, hiszen a több mint 30 tesztpálya között találunk befagyott tavat, hófödte lankákat és egy 700 méter hosszú jégcsarnokot is.
 
A „White Hell” novembertől májusig kiváló lehetőséget biztosít a téli abroncsok megfelelőségének vizsgálatára, hiszen ilyenkor több mint 200 napon keresztül fagypont alatt van a napi hőmérséklet. Éppen ezért több mint 24 000 gumiabroncsot tesztelnek több mint 40 000 tesztkilométeren keresztül. Éjt nappallá téve azon dolgoznak a Nokian tapasztalt kutató és fejlesztő csoport tagjai, hogy a tesztvezetők segítségével megvizsgálják az abroncsok téli körülmények közötti viselkedését. A 700 hektáros terület mérete és változatossága kiemelkedik a többi prémium abroncsgyártó közelben található tesztpályái közül.


A „Fehér Pokol” nyújtotta különleges körülményeket személyesen is megtapasztalhattuk, hiszen március közepén már a következő téli szezon Nokian abroncsait teszteltük szélsőséges körülmények között. A MARSO Kft. számára mindig is fontos volt a Nokian, hiszen zászlós márkaként kezeljük és a magyarországi hivatalos forgalmazói is mi vagyunk. Az évek óta fennálló kiváló szakmai és már-már baráti kapcsolat különleges példája volt ez az utazás is, hiszen egyedül a MARSO Kft. delegációját hívták meg erre a hétvégére, ezzel is mutatva, hogy kiemelt figyelmet kap vállalatunk.