Mi a kipörgésgátló szerepe?

Ha gyors fordulatszám növekedést tapasztal (tipikus jele a kipörgésnek, megcsúszásnak) akkor csökkenti a motor teljesítményét, illetve – 40 km/órás sebességig – üzembe hozza a fékeket, hogy kiegyenlítse a hatást, megfékezze a prgő kerekeket.

A rendszer működésbe lépését egy műszerfali ikon is jelzi a vezetőnek. 


















Az ASR lépései


Az elektronika különböző beavatkozási formákra képes. Vagy a gyújtást blokkolja a hengerfejektől vagy épp az üzemanyagellátást csökkenti.

Az ilyen típusú – motorhoz köthető beavatkozások mellett – képes a kerkek fékezésére is. Persze mindezek feltétele az elektronikus gázpedál.

Az ASR megléte azonban nem váltja ki a megfelelő minőségű és állapotú téli gumik használatát. A kettő kombinációja viszont jó eséllyel tart minket az úton, még zord téli körülmények között is.

Az ASR manuálisan kikapcsolható – bár ez inkább nem javasolt.
,Bizonyára élt már meg, vagy látott olyan esetet, amikor a lámpa zöldre váltott, az autó indulna, de a kerekek csak pörögnek-pörögnek és pörögnek a hóban.

Az ilyen, illetve ennél veszélyesebb eseteket próbálja megelőzni az ASR (másik ismert rövidítése TCS) elektronikai rendszer, amely az ABS (blokkolásgátló fékrendszer) szenzorából kinyert adatok alapján felügyeli a kerekek forgási sebsségét. (Emlékezzünk, az abroncsnyomásfigyelő rendszerek egyik típusa is ugyaninnen nyeri ki az adatokat.)