news/big_image/2020/11/jo-teligumi.png

Miből derül ki számunkra, hogy melyik a jó téli gumi?

Egyes abroncsokon eltérő jelölések vannak, amelyek arról árulkodnak, hogy az adott abroncs téli vagy négyévszakos mintázatú. Ezek a jelölések az abroncsok oldalfalán helyezkednek el.

  1. 3PMSF téli abroncs: Az abroncson található 3PMSF (3 Peak Mountain Snowflake) jelölés azt jelenti, hogy az abroncs használata biztonságos havas útfelületen, hóban is meggyőzően teljesít. A 3PMSF jelölést hivatalos tesztintézet adja ki. A minősítés elnyeréséhez az abroncs teljesítményét hatóságilag, egységes szempontrendszer, szabványosított tesztek alapján vizsgálják havas útfelületen, a jelölés azt jelenti, hogy havas vonóerő és biztonság tekintetében az adott abroncs megfelelő. Ez a jelölés egyre inkább a jó téli abroncs legfontosabb ismérve. A 3PMSF jelölés (3 Mountain Snowflake = 3 hegycsúcs hópehely ) nagyon könnyen felismerhető: egy hópehely körül három hegycsúcs látható. A szabályozás értelmében ez a jelölés mindig az M+S jelöléssel együtt látható az abroncson.
  2. M+S téli abroncs: M+S (Mud and Snow = sár és hó) Ez a jelölés azt jelenti, hogy az adott abroncs sáros és havas, csúszós útfelületen jobban teljesít, mint a standard (nyári) abroncs.

Érdemes tisztában lennünk azzal, hogy a jelölés kiadásának nem feltétele a hatósági, szabványosított tesztelés, a gyártó saját megítélése szerint kerülhet rá az abroncsokra.

Régebben Európában ezt a jelölést széles körben elfogadták a hatóságok, mint téli abroncs jelölést. Egyes európai országokban még mindig ez az érvényben lévő szabályozás. Viszont a legtöbb országban már az újkeletű szabályozás lépett életbe, és csak a 3PMSF jelölésű abroncsot fogadják el téli gumiként. A MICHELIN azt ajánlja ügyfeleinek, hogy a téli időszakban 3PMSF jelöléssel ellátott téli abroncsot használjanak inkább, mint M+S jelölésűt.

Ha az Ön választása a MICHELIN téli vagy négyévszakos gumiabroncsára esik, minden esetben 3PMSF abroncsot válasszon! 

Mi a helyzet a jég abroncsokon és a szöges abroncsokon található jelöléssel?

A “Nordic”, azaz északi vagy “ICE”, azaz jég abroncsok olyan abroncsok, amelyeket az igazán extrém, szélsőségesen télies időjárásra fejlesztettek ki. Összetömörödött hóval, tükörsima jéggel borított utakra, igen nagy hidegre (akár -40°C). Ezek a speciális abroncsok nem rendelkeznek a szokásos téli minősítésen (M+S és 3PMSF) túl külön jelöléssel. A szöges abroncsokat csak jeges utakon lehet használni. Használatukat helyi szabályozás engedélyezi, és ezek az abroncsok sem rendelkeznek külön speciális jelöléssel. ,

Forrás: michelin.com