Miért előnyös a defekttűrő gumiabroncs?

Mit jelent pontosan a defekttűrő abroncs?


Alapvetően két típusról beszélhetünk. Az egyik csoportba azon defekttűrő abroncsok tartoznak, amelyek megvastagított gumiréteggel, oldalfallal rendelkeznek, így (drasztikusabb) nyomáscsökkenés hatására is képesek megtartani az autó súlyát. Ezeket angolul „Self-supporting” vagyis öntámogató abroncsoknak nevezik a szakírók.

A másik típus szintén megerősített abroncsokat takar. A gumik belső részét egy fémgyűrűvel teszik masszívabbá, melynek funkciója szintén az autó megtartása, töltőnyomás vesztés esetén is. 

A nagyobb biztonságérzet tehát egyértelműen a defekttűrő abroncsok mellett szól. Az sem véletlen, hogy olyan nagy autógyárak, mint például a BMW, gyári alkatrészként szerel fel bizonyos modelljeire run flat típusú abroncsokat.



A defekttűrő gumiabroncsokat kizárólag guminyomás érzékelő rendszerrel ellátott gépjárművek esetén lehet felszereltetni. Ennek az oka igen egyszerű, egy kisebb defekt esetén az autó vezetője észre sem veszi, hogy csökken a guminyomás, mert a merevoldalfal stabilan megtartja a gumiabroncsot.


,

Minden autós átesett már vagy át fog esni egy defekt által okozott kellemetlenségen. Sajnos a legrosszabb időpontokban képes bekövetkezni. Ilyenkor két lehetőségünk van, mi magunk cseréljük le a kereket vagy sárga angyalt hívunk. Azonban van egy új, harmadik választásunk is, a defekttűrő gumiabroncs, segítségével 50-60 kilométert tovább haladhatunk az első gumis műhelyig.