Téli gumi szabályok Európában - illusztráció
























*Németroszágban nincs rögzítve a kötelezettség, de a rendőr - amellett, hogy széleskörű ismeretekkel rendelkezik a gumiabroncsokkal kapcsolatban - ha jeges, havas úton, nyári szettel állít meg, garantáltan megírja a 40-80 eurós tételig terjedő büntetési cédulát.

Svájcban - meglepő módon - szintén nincs törvényileg szabályozott téligumi kötelezettség, mégis jobb ha eszünkbe sem jut enélkül beutazni. Eleve a svájci hegyek láttán nonszensz dolog lenne, ráadásul ha mégis megtesszük és balesetet okozunk, még őrizetbe is kerülhetünk! ,Bár még bőven nincs téli szezon (hálistennek) jó ha tudjuk, Európaszerte különböző szabályozás van érvényben a téli gumi használatot illetően. Magyarországon - érdekes módon - a régiótól eltérőképpen, nem szabályozzák a téli gumi használatot, még erősen havas, jeges útviszonyok mellett sem. Ha viszont külföldre megyünk, akár komoly büntetésbe is belefuthatunk. (Van olyan ország, ahol őrizetbe is vehetnek ha nyári szettel okozunk balesetet a téli évszakban.)

Az alábbi illusztráción három csoportba osztottam az országokat. Az első csoportban - adott időszakon belül - korlátozások nélkül érvényben van a téli gumiabroncs kötelezettség.

A második csoportban - az időkorlát mellett - hóhoz, illetve jegesedéshez van kötve a kötelezettség, míg a harmadik csoportban nincs kötelezettség lefektetve, a gyakorlatban azonban mégis kötelezőnek tekinthetjük a téligumi használatot. Annak hiányában - bizonyos helyzetekben - még súlyosabb szankciók vannak életben, mint azon országokban, ahol törvénybe is foglalták mindezt. (Utóbbi két esetre ki is térek.)