Téli gumiabroncs profilmélység mérőállomás

Ami a környezetvédelmet illeti, a mérőállomással igyekeznek felhívni a figyelmet a profilmélység ellenőrzésének fontosságára. Így lehet csak kiszűrni ugyanis a rendellenes gumiabroncs kopást. Ez utóbbi megnövelheti a gördülési ellenállást, illetve a kibocsájtott zajt, ami így vagy úgy környezetkárosító hatású. A gördülési ellenállás az üzemanyag fogyasztás és a CO2 kibocsátás révén hat negatívan a környezetre, a zajszennyezést pedig nem kell magyarázni.

A  Vredestein lézeres profilmélység mérő-rendszere 120 km/h-s sebesség mellett is képes megmérni a téli gumiabroncsok profilmélységét. Az állomást demonstrációs célra használja a cég. Különböző téli gumi bemutatókon és vezetéstechnikai tréningeken is használják. A célcsoportot is így alakította ki anno a gyártó. Rendőrségek, autós cégek és (téli) gumiabroncs szervizek számára szánták a rendszert.
,

A holland Apollo Vredestein egyedülálló lézeres gumiabroncs profilmélység mérőállomást üzemeltet – 2011 óta – Enschede városában. Az intézmény célja kettős: Biztonság és környezetvédelem. A biztonság ugye adja magát, hiszen a rendszeresen elvégzett profilmélység ellenőrzés az autósok védelmét szolgálja. Különösen téli gumiabroncsok esetében. A kopott, kis profilmélységű téligumik könnyen megcsúsznak, hiszen már sokat veszítettek tapadásukból. A téli utakat meg nedves, havas burkolat jellemzi.