news/big_image/2022/10/1664792609_adac2022-summer.jpg

Téligumi teszt: 215/60 R16 H téli gumiabroncsok

A 2022-es évről két dolog mindenképpen eszünkbe fog jutni az autókkal kapcsolatban: az egyik az, hogy igyekszünk gazdaságosabb üzemanyag fogyasztást elérni vezetés közben, a másik pedig, hogy sajnos az abroncsok ára is folyamatosan emelkedik – oly sok mindenhez hasonlóan. Ha valamin spórolni szeretnénk, akkor mi azt tanácsoljuk, ne az abroncsokon tegyük mindezt, hiszen a biztonság mindannyiunk számára fontos! Olvassunk teszteredményeket, vegyük figyelembe vezetési szokásainkat, beszéljünk szakemberekkel és utána döntsünk. Mindezekben a MARSO is tud segíteni, első körben meg is hoztunk a legfrissebb ADAC téli gumiabroncsteszt eredményét!

Minden téli szezon előtt jön a kérdés, idén melyik abroncs lett a teszt győztes? Vajon melyik abroncsnak megfelelő a tapadása a havon, jeges és/vagy nedves útfelületen a hideg hónapokban? És vajon melyik használata során érünk el kedvezőbb üzemanyag fogyasztást vagy éppen melyik mellett kapjuk meg a halk vezetési élményt?

A városi SUV autók térhódítása töretlen, így a rájuk jellemző 205/60 R16-os méretben 17 különböző abroncs modellt teszteltek le az ADAC szakértői. A középmezőny – hasonlóan a 185/65 R15 T mérethez – itt is igen széles lett, de bármelyiket is választhatjuk, hiszen ezek az abroncsok már biztonságosabbak. Bár igaz, ha valaki a teljesen biztosra hajt, akkor a „nagyon ajánlott” kategóriában lévő 4 modellt válassza!

Íme akkor a „nagyon ajánlott”, vagy mondhatjuk úgy is, hogy elit kategória az ADAC 2022 téli abroncstesztjén 215/60 R16 H méretben:

Negyedik helyen a Michelin Alpin 6 abroncs végzett, amelynek talán a legnagyobb erőssége a teszt során a kiegyensúlyozottság volt, de fel kell hívni a figyelmet arra is, hogy különösen jól viselkedett jeges útfelületen. A dobogó harmadik fokára a Goodyear UltraGrip Performance + „állhatott”, amely havas útfelületen nemcsak a „nagyon jó” minősítést is megkapta, de az egész teszt során ez az abroncs volt egyedül az, amely ezt a minősítést egyáltalán elérte (az összes kritériumot figyelembe véve). A második helyen a Dunlop Winter Sport 5 végzett, amely minden felületen jól teljesített. A teszt abszolút nyertese ebben a méretben is a Continental WinterContact TS 870 (LI 95) lett, amely minden útfelületen kiegyensúlyozottan tudott teljesíteni, havas és jeges útfelületen pedig különösen jól teljesített!

Íme a teljes eredménye az első nyolc helyezettnek:

Itt pedig a tesztelt abroncsok utolsó kilenc helyezettje tekinthető meg: 

Ha pedig érdekel más ADAC teszt is, akkor klikkelj és olvasd el a 185/65 R15 T méretben is az eredményeket!