Téligumi tévhitek



1. tévhit:
Csak jeges, havas úton csúszhat meg az autó
Az igazság: A nyári gumik tapadása az őszi hűvös időjárás kezdetén lecsökken, ezért megnő a balesetveszély. A téli gumiabroncsok puhábbak, speciális összetételüknek köszönhetően rugalmasabbak, ezért jobban tapadnak, és ellenállnak a változó időjárásnak. Nem csak hóban, hanem a száraz, de hideg időben is nagyobb biztonságot nyújtanak az utakon, mint a nyári abroncsok, hiszen azok a gumikeverék speciális összetétele miatt a hidegben elveszítik az optimális tapadási tulajdonságaikat.
Mi a teendő? Ne várja meg az első hóesést! Mindenképpen cserélje le időben a nyári gumiabroncsokat télire!

2. tévhit: Sokba kerül egyszerre két készlet gumit tartani
Az igazság: Ha mindig az évszaknak megfelelő abroncsokat használ, és időben cseréli a téli és a nyári gumikat, mindkét készlet élettartama megnő! Egyszerűbben szólva: két szett gumiabroncs akár háromszor is tovább tart, ha betartjuk a két legfontosabb tanácsot. Tudni kell, hogy a sós, lúgos latyak öregíti az abroncsot, csökkenti az élettartamát, ezért rendszeresen tisztítsa meg a téli gumikat. Ugyanilyen fontos, hogy az éppen nem használt gumikat megfelelően tárolja - ebben számos gumiszerviz segíthet.
Mi a teendő? Ha semmiképpen nem szeretne a váltással bajlódni, megfontolandó a négy évszakos Goodyear abroncsok vásárlása.

3. tévhit:
Ha óvatosan vezetek, és nem is megyek gyorsan, nem kell törődnöm a gumikkal
Az igazság: Biztonsága, pénztárcája és kényelme érdekében is indokolt odafigyelni a gumiabroncsok állapotára, még ha csak városban használja is az autóját. Először is, az autó sebességétől függetlenül a fékút másfélszer olyan hosszú lehet, ha nem megfelelő gumiabroncsot használunk! Nem kell magyarázni, hogy ez milyen balesetveszélyes lehet. Másrészt ahogy hűl az idő, a kerekek nyomása is csökken - ha ezt nem korrigáljuk, a gumiabroncsok tapadása és ezzel párhuzamosan a fogyasztás is jelentősen romlik. Végül a helyesen beállított, az évszaknak megfelelő gumiabroncs a jobb tapadás miatt komfortosabbá teszi a vezetést téli időben is - még amikor mások elindulni is vonakodnak.
Mi a teendő? Minden évszakban ügyeljen a keréknyomás helyes beállítására! A téli gumiknál ez általában 0,2 barral magasabb, mint az azonos méretű nyári gumiké. Ha nem biztos magában a gumiszervizekben 1-2 perc alatt segítenek beállítani a keréknyomást. ,Megérkeztek az első igazán csípős, hideg őszi napok. Ilyenkor még kevesen gondolnak a télre, de az autóvezetők a biztonság és a kényelem érdekében jól teszik, ha nem halasztják későbbre a nyári gumik cseréjét. Már az őszi hűvösebb napokon is ajánlott téli abroncsokra váltani, hiszen azok nem csak havas, csúszós utakon jelentenek nagyobb biztonságot, hanem a száraz, esős és hideg időben is jobban tapadnak. De miért előnyös még a téli gumi?