A Finnamed Magánklinika és a MARSO Tenisz Centrum együttműködése

Életet menthet az a félautomata defibrillátor, amely a MARSO Tenisz Centrum és a FINNAMED Magánklinika közös együttműködésének köszönhetően került kihelyezésre a Városi Stadionban, a Tenisz Klubházban.

A FINNAMED Magánklinika a MARSO Kft.-vel a MARSO munkatársainak biztosított szűrővizsgálat alkalmával került kapcsolatba, ez alatt merült fel a közös társadalmi szerepvállalás ötlete. Együttműködésük eredményeként került megrendezésre 2018.08.25.-26. között az első amatőr nyílt „Finnamed Magánklinika Kupa” amatőr teniszverseny, amelynek keretében kihelyezésre került a MARSO Tenisz Centrum klubházában egy félautomata külső defibrillátor (Powerheart G5 AED félautomata szinkron/aszinkron típusú) készülék. 

A sajtótájékoztatón részt vett Dr. Szabó Tünde Sportért Felelős Államtitkár Asszony, aki örömét fejezte ki, hogy a szabadidős sportok közül a tenisz is egyre népszerűbb Nyíregyházán, hiszen ezt a sportot már fiatalon el lehet kezdeni és egész életen át játszani lehet. Gratulált az MARSO Tenisz Centrumnak a korosztályos vidékbajnokság sikeres lebonyolításához, és biztosította a Tenisz Centrum működtetőit jövőbeli támogatásáról, hiszen az egyesület olyan eredményeket tud rövid időn belül felmutatni, ami teljesen összecseng a kormány céljaival is: Mindenki sportoljon! A MARSO Tenisz Centrumban az utánpótlásképzés, a szabadidős- és a versenysport jól megfér egymás mellett. Miniszter asszony hozzátette, a jövőben akár nagyszabású külföldi eseményeket is lehet itt bonyolítani, az ország egyik legnagyobb Tenisz Centrumában, Nyíregyházán. 

Elismerését fejezte ki a két vállalkozás közös együttműködéséhez, mely az egészséges életmódot, az egészség megtartást szorgalmazza. „Ez az együttműködés fontos és példamutató. 21. századi körülményekre van szükség, hogy a sportolni vágyó lakosság megfelelő létesítményekben és biztonságban játszhasson”

Magyarországon minden harmincadik percben meghal valaki kórházon kívül hirtelen szívhalálban, az újraélesztésre az első tíz percben van a legnagyobb esély. A siker feltétele a gyors felismerés, az azonnal megkezdett újraélesztési folyamat, illetve a helyszínen rendelkezésre álló defibrillátor. Ezzel az eszközzel esély van arra, hogy hirtelen szívhalál esetén a normális szívritmust helyreállítsák.

Fontos, hogy minél több ember megtanulja a készülék magabiztos alkalmazását, amely egyre több helyen kerül kihelyezésre országszerte. Ezek az eszközök magyar nyelvű hangutasításokkal vezetik végig az alkalmazót az életmentés folyamán, a készülék működtetése során mindössze egy gombot kell kezelni. 

Ha valaki rosszul van, minden perc életet menthet. A defibrillátor használata 70%-al növeli meg a túlélés esélyeit, a felkészült emberek késlekedés nélkül tudják a teendőjüket, ezért a teniszcentrum munkatársai, edzői, látogatói számára a Finnamed Klinika orvosai rendszeres elsősegély tanfolyamot, valamint oktatást tartanak a készülék rutinos használatához. 

Dr. Nedeczky Zsolt fül-orr-gégész főorvos, a Finnamed Magánklinika képviseletében a defibrillátort már korábban átadta a MARSO Tenisz Centrum számára, amit a klubházban a neki szánt biztonságos és mindenki által elérhető helyen már el is helyeztek.  Augusztus 2-án mentős orvos tartott képzést és előadást az elsősegély nyújtás alapjairól, bemutatták a szívmasszázst, a helyes befújást, mikor és hogyan kell stabil oldalfekvő helyzetbe helyezni az esetleg sérülést szenvedőt, illetve a defibrillátor használatát. Az oktatáson részt vettek az MTC munkatársai és a Tenisz Club tenisz amatőr játékosai is. Főorvos úr elmondta: „Nincs még egy ilyen Tenisz Centrum az országban, ahol a pályamunkás is képes használni egy defibrillátort a mentősök kiérkezéséig.”

Kihelyezésre került továbbá egy elsősegély nyújtásához segítséget adó info tábla is a klubház falára a Finnamed Magánklinika jóvoltából, hogy mindenki tudja, mit tegyen a játékos társa esetleges rosszulléte esetén.

A Finnamed Magánklinika számára is fontos a kiemelt társadalmi szerepvállalás, egészségmegőrzés, a közeljövőben több hasonló együttműködést és egészség megőrzési szűrővizsgálati programot terveznek város és megye szerte.

Poroszka Norbert, a MARSO Tenisz Centrum Sportegyesület elnöke és a „Finnamed Magánklinika Kupa” verseny szervezője és bírája megköszönte a Finnamed Magánklinikának az értékes életmentő eszközt. Az MTC Egyesület számára fontos, hogy magas minőségi szolgáltatást tudjon nyújtani a pályákat használó teniszezőknek és biztonságban tudják őket játék közben is. Minden támogatást örömmel vesznek, nyitottak az ilyen és ehhez hasonló közös együttműködésekre. 
Poroszka Norbert kifejtette: „Mindent megteszünk, hogy újjá élesszük az utánpótlás nevelést és az amatőr játékosoknak is megfelelő és biztonságos körülményeket nyújtsunk. Ahogy Államtitkár asszony utalt rá, itt a kis gyerekektől kezdve az idős korosztály is játszhatja azt a sportot, ami egy egész életen át űzhető. A gyermekek számára táborokat szerveztünk a nyáron, nyugdíjasok számára pedig csütörtökönként 8-12:00 óra között ingyen biztosítjuk a pályát. 
A Finnamed Kupán pedig lengyel testvérvárosunk, Rzeszów 74 éves polgármestere is részt vesz, amire külön büszkék vagyunk. 

A MARSO Tenisz Centrumban szervezett „Finnamed Magánklinika Kupa” teniszversenyre az alábbi kategóriákban versenyeznek az amatőr teniszezők a hétvégén:
•    női egyéni
•    férfi egyéni
•    vegyes páros 
•    férfi páros 
A versenyre amatőrök nevezhettek egyéniben, párosban az amatőrök akár a saját edzőjükkel is indulhattak. /Nem nevezhet az, aki az MTSZ korosztályos ranglistáján az első 30-ban szerepelt - kivéve, ha elmúlt 35 éves - és/vagy aki az MTSZ felnőtt ranglistán az első 100-ban valaha is benne volt./

A versenyen az alábbi díjakat lehet megnyerni a Finnamed Magánklinika jóvoltából:
•    1db női és 1 db férfi - standard menedzserszűrés csomagot 54 900 Ft/db értékben – Egyéni kategóriában a nyertesek számára
•    és 2 x2 db dentálhigiéniai csomagot 24 000 Ft/db értékben. Páros kategóriákban a nyertesek számára
•    4db napi bérletet a Wakeboard és vízisícentrumba - Levelek felajánlása
•    8db belépő az Aquacinema Kisvárda csúszdaparkba.