news/big_image/2024/04/hi-rek-oldalke-p-1200x450-fo-ld-napja.png

A MARSO és a nagy gumiabroncsgyártók fenntarthatósági kezdeményezései

Április 22-e a Föld Napja, amikor a világ minden táján felhívják a figyelmet bolygónk szépségére és értékeire. A Föld Napja nemcsak emlékeztető a környezeti problémákra, hanem ösztönző is arra, hogy cselekedjünk és hozzunk létre pozitív változásokat bolygónk és lakóinak javára. A fenntarthatóság céljának kitűzése nemcsak azért fontos, mert megóvja környezetünket és életterünket, hanem azért is, mert hosszú távon biztosítja a jövő generációinak jólétét és boldogságát.

Ebben a cikkünkben nagyító alá vesszük a MARSO és néhány nagy gumiabroncsgyártó fenntarthatósági kezdeményezéseit és bemutatjuk, mit és hogyan tesznek ezek a cégek a fenntartható jövő megteremtéséért. A cikk megjelenésének apropója a megjelenés dátuma is, hiszen április 22-e a Föld Napja és jelen írásunk emlékeztet bennünket is arra, hogy mindannyian felelősséggel tartozunk a bolygónkért és annak védelméért.

Az emberiség folyamatosan szembesül a környezeti kihívásokkal, amelyekre a fenntartható megoldások keresése és alkalmazása elengedhetetlen. Ebben a kontextusban vállalataink szerepe kiemelkedő fontosságú, hiszen jelentős befolyással bírnak a környezetvédelmi és fenntarthatósági kezdeményezések terén. A MARSO, mint vezető gumiabroncs forgalmazó cég, kiemelt figyelmet fordít ezen célokra, amelyet partnereivel és a jogszabályi környezet változására reagálva valósít meg.

A korábbi években a MARSO együttműködve Magyarország egyik vezető abroncsgyártó vállalatával, az energetikai újrahasznosításra szánt használt abroncsok begyűjtésére tett erőfeszítéseket, amely során 2020-ban 4400 tonna használt abroncsot sikerült összegyűjtenie. Ez a kezdeményezés kiemelkedő példája annak, hogyan lehet a vállalatok közösségi felelősségvállalásával pozitív hatást gyakorolni a környezetre.

2023. július 1-jétől Magyarországon változás következett be a hulladékabroncsok kezelése tekintetében. Az új jogszabály értelmében a környezetszennyező termékek gyártóinak díjat kell fizetniük a termékeik hulladékkezelésével kapcsolatos költségek megtérítésére. Ennek eredményeként a felhasználók már ingyen leadhatják használt abroncsaikat, ami további ösztönzőt jelent az ilyen hulladékok gyűjtésére és megfelelő kezelésére.

A MOHU MOL Zrt. feladata az elszállítás hatékony és biztonságos megszervezése az átvett mennyiséghez igazodva, hogy a forgalmazó kötelezettségeinek teljesítését és működését ne akadályozza. A MARSO az elszállítás és újrahasznosítás terén a MOHU MOL Zrt-vel együttműködik és ez a partnerség lehetőséget teremt, hogy továbbra is egyre több használt abroncs elszállításában és újrahasznosításra való átadásban működjön közre, ezzel pedig továbbra is fenntartja a környezettudatos működést.

Nemcsak a MARSO, hanem a nagy abroncsgyártó vállalatok, mint a Nokian Tyres, Bridgestone és a Michelin is aktívan részt vesznek a fenntarthatósági kezdeményezésekben.

A Nokian Tyres, Finnország egyik vezető abroncsgyártója, szintén komoly erőfeszítéseket tesz a fenntarthatóság terén. A vállalat olyan programokat működtet, mint a "Nokian Tyres for the Future", amelynek célja, hogy fenntartható mobilitást biztosítson a jövő generációi számára. Ebben a keretben a Nokian Tyres folyamatosan fejleszti termékeit és gyártási folyamatait annak érdekében, hogy minimalizálja ökológiai lábnyomát és maximalizálja környezetvédelmi hatékonyságát.

A Bridgestone például olyan programokat működtet, mint a "One Team, One Planet", amely a fenntartható fejlődés előmozdítását célozza meg, valamint Smart Factory programnak köszönhetően hatékonyabbá és ezáltal optimalizáltabbá teszi a gyártást, ami fontos a környezeti terhelés csökkentésének szempontjából.

A Michelin pedig a "Sustainable Development and Mobility" stratégiájával különféle területeken tesz erőfeszítéseket a fenntartható mobilitás előmozdításáért és a környezeti teljesítmény javításáért.

Ezek a kezdeményezések és partnerségek alapfeltételei annak, hogy a vállalatok, kormányzati intézkedések és társadalmi szereplők közötti együttműködés eredményre vezethessen bolygónk érdekében. Látható, hogy ezen vállalatok számos fenntarthatósági kezdeményezés részesei és tudjuk, hogy még rengeteg feladat és célkitűzés vár ránk ezen a területen. Bár komoly lépéseket tettünk a használt abroncsok begyűjtése és újrahasznosítása terén, továbbra is törekszünk arra, hogy még hatékonyabbá és fenntarthatóbbá tegyük tevékenységeinket.

A MARSO elkötelezett abban, hogy évről évre fejlődjön ezen a területen, és továbbra is aktívan részt veszünk a fenntarthatósági kezdeményezésekben és projektekben.