Az országos hálózattal rendelkező MARSO Kft. a nyíregyházi kórházat támogatja

A 2017. május 26-i sajtótájékoztatón Becser Zoltán ügyvezető elmondta, hogy a MARSO számára mindig is előnyt élveztek és élveznek is a helyi kulturális, sport vagy egészségügyi szervezetek támogatása. Ez utóbbi esetben pedig külön örömöt okoz, hogy a támogatással a szülészet és a gyermekgyógyászat színvonala emelkedhet.



Dr. Szondi Zita orvos-igazgató örömét fejezte ki, hogy az elmúlt években egyre több környékbeli önkormányzat és vállalat dönt úgy, hogy az egészségügyet támogatja, amellyel a betegellátás fejlődése érhető el. A MARSO pedig már visszatérő támogatója szerencsére a kórháznak, hiszen 2011-ben is segítette az intézményt.

A Beteg GyermekekértAlapítvány képviseletében Dr. Dicső Ferenc kuratóriumi elnök vett részt a sajtótájékoztatón, aki elmondta, hogy 1990-ben a civil szervezetet három fő céllal alapították. Egyrészt a megyei kórház gyermekellátásának műszerfejlesztését támogatják, másrészt a megye területén a koraszülöttek, súlyos állapotú újszülöttek mentését is végzik. Nem utolsó sorban pedig az egészségügyi dolgozók továbbképzését, tudományos üléseken való részvételét is segítik. A MARSO támogatásának köszönhetően május elején az ország több mint száz gyermekgyógyásza találkozott Nyíregyházán a Magyar Gyermekorvosok Társasága Északkelet-Magyarországi Területi Szervezetének 2017. évi Tudományos Ülésén. A rendezvény kitűnő alkalom a szakmai eszmecserékre, tapasztalatok egymás közötti megosztására, így a nyíregyházi gyermekorvosoknak nem kellett akár több száz kilométereket utazniuk az új ismeret megszerzése érdekében. Sokan nem tudják, de évente 550 újszülött mentése történik a megyében, a támogatásnak köszönhetően pedig ennek segítése is megtörtént.

Országos viszonylatban a Jósa András Oktatókórházban születik a legtöbb, évente mintegy 3500-3600 gyermek, ezért rendkívül fontos, hogy az újszülöttek és a kismamák ellátása folyamatosan fejlődjön, és minden szempontból megfeleljen a kor követelményeinek.Az Egészséges Újszülöttekért Alapítvány az újszülöttek problémamentes világrajövetele és későbbi fejlődése érdekében végzi tevékenységét. A MARSO félmillió forintos támogatásának köszönhetően, egy ABPM 05-ös rekorder 24 órás vérnyomásmérő készüléket és két M1356A US transducert sikerült beszereznie az alapítványnak.

Az ABPM 05-ös rekorder 24 órás vérnyomásmérő készülékakár már számítógép nélkül is programozható, vízállósági besorolása – az IP-Védelmi Szabvány szerint – pedig a’22’-es osztályba sorolható. A készüléknek köszönhetően a vérnyomásmérés eredményei nemcsak a legtöbbet használtmmHg-ben (Higanymilliméter), hanem KPa-ban (Kilopascal) is kifejezhetőek. A statisztikák szerint megfelelő körülmények között akár 8 év is lehet az átlagos élettartama, amely alatt több száz várandós kismama egészségi állapotának figyelése valósulhat meg.

A beszerzett két darabM1356A US transducer a CTG (kardiotokográfia) vizsgálat közben használt eszköz kardio fejrésze, amely a magzati szívműködést detektálja. A CTG (kardiotokográfia) vizsgálat során a magzat méhen belüli állapotáról nyerhető információ. A vizsgálatkor egyszerre tekinthető meg a magzat szívfrekvenciája és az anyai méh összehúzódása is, amelyeket pedig papírszalagra rajzolt görbére is kivetítik. Ennek köszönhetően meg tudják vizsgálni, hogy a baba mozdulása milyen hatással van az anya méhének összehúzódására, mennyire keményedik meg, illetve ennek milyen hatása van a magzat szívfrekvenciájára.

A nyíregyházi MARSO Kft. a gumiabroncs és az autószerviz hálózatának köszönhetően országos lefedettséggelés ismeretséggel rendelkezik. Naponta több – évente így több tucat – szponzoráció iránt érdeklődő (számos országos) szervezet veszi fel a kapcsolatot a MARSO-val. A nyíregyházi vállalatszámára azonban mindig is a helyi kultúra, sport, egészségügy támogatása volt és lesz is a legfontosabb.

,
A több mint 25 éves múltra visszatekintő nyíregyházi vállalat, a MARSO Kft. ebben az évben a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház Jósa András Oktatókórház Szülészet- Nőgyógyászati Osztályát és Gyermekosztályát támogatta összesen 1.000.000 Forinttal.