news/big_image/2024/04/hi-rek-oldalke-p-1200x450-bridgestonegya-r.png

Belestünk a Bridgestone tatabányai gyárába

A MARSO és a Bridgestone között már hosszú évek óta kiváló szakmai kapcsolat áll fenn, amelynek köszönhetően idén is bepillantást nyerhettek a MARSO munkavállalói a tatabányai gyárba. A közel negyven fős csapat izgalmas látogatáson vehetett részt, amelyről most ti is megtudhattok néhány részletet.

SZÁMOKBAN

Tudtad például, hogy a gyár a tatabányai ipari park szomszédságában terül el közel 150 000 nm-en? A monumentális létesítményben pedig közel 1400 munkavállaló dolgozik és évi mintegy 5,8 millió prémium (!) kategóriás abroncs gurul le a gyártósorról. Az alapkövét 2006-ban tették le és két év múlva, 2008-ban már meg is kezdték a termelést. A dinamikus fejlődésnek köszönhetően folyamatosan emelkedett a foglalkoztatottak száma és ma már a mesterséges intelligenciát is alkalmazzák, amely például 480 ponton méri és elemzi is a készülő abroncsok minőségét. A Smart Factory programnak köszönhetően pedig a gyárban működő gépek hatékonysága is növekszik, miközben az emberi hiba esélyét csökkentik, amelyeknek köszönhetően a termelési mutatók javulnak. Ennek az eredménye pedig a bevétel növekedés mellett a selejtszám csökkenése és így a működés is fenntarthatóbb. Az üzem 270-féle abroncsot gyárt, melyeknek 99,96 százalékát exportálják Európába és más tengerentúli országokba. A gyár elsősorban az autóipart szolgálja ki abroncsokkal és olyan márkák gurulnak ki az autóházakból Bridgestone gumikkal, mint például a Mercedes, a BMW, a VW vagy az Audi.

HALLOTTÁL MÁR A BIRD-X-RŐL?

A gyárlátogatás során a Bridgestone korszerű, robotizált gyárába nyerhettünk betekintést, és megismerhettük saját fejlesztésű technológiáikat. A BIRD-X néven futó rendkívüli technológia például teljesen automatizálja a gumigyártási folyamatot, az alapanyagok összeválogatásától kezdve egészen az abroncsok elkészültéig. Így a gyárban az alapanyagokból emberi kéz érintése nélkül készülnek a gumiabroncsok, amely rendkívüli hatékonyságot és minőséget eredményez.

A Bridgestone gyár nemcsak a prémium kategóriás abroncsok gyártásában jeleskedik, hanem az innováció terén is. Itt készül például a cég legújabb fejlesztése, a DriveGuard defekttűrő abroncs, amely lehetővé teszi, hogy levegővesztés után még nyolcvan kilométert lehessen autózni vele, akár nyolcvan kilométeres sebességgel.

MIT LÁTHATTUNK A GYÁRBAN?

A látogatásunk során elénk tárult a Bridgestone tatabányai gyárának lenyűgöző világa, ahol a gumiabroncs gyártásán túl kiemelt figyelmet fordítanak a legkorszerűbb technológiákra is azért, hogy a minőség és a hatékonyság terén is élen járjanak az iparágban. Megnézhettük az üzem szinte teljes működését, az alapanyag előállítástól kezdve, a rétegek, szerkezeti részek összeállításán át, a különböző méretű és mintázatú abroncsok előállításáig, ahogy a különböző gépek és szerszámok során áthaladva, hogyan születik meg például egy Turanza 6 személyabroncs. Látható és tapasztalható volt az is, hogy nagy hangsúlyt fektetnek a minőségellenőrzésre, és a lehető legkisebb hibával sem hagyhatja el abroncs a gyárat. Az ott dolgozók, operátorok pedig kimagasló precizitással végzik és felügyelik egyszerre a folyamatokat.

A látogatás során nem csupán a Bridgestone lenyűgöző technológiájával ismerkedtünk meg, hanem betekintést nyerhettünk a vállalat által vállalt nagyobb küldetésbe is: a „Bridgestone E8 Kötelezettségvállalás” egyértelműen meghatározza, hogy milyen értéket ígér a társadalomnak, ügyfeleinek és a jövő generációinak nyolc fókuszterületen: energia, ökológia, hatékonyság, kiterjesztés, gazdaságosság, érzelem, könnyebbség és felhatalmazás. Ezek a területek nem csak vállalati kötelezettségvállalást jelentenek, hanem iránymutatást is kínálnak a Bridgestone stratégiai prioritásainak, döntéseinek és intézkedéseinek meghatározásához minden üzleti tevékenység során és működési területen. Ez számukra olyan keretet nyújt, amely alapján a vállalat aktívan részt vesz a fenntartható jövő megvalósításában, és hozzájárul az emberiség és a környezet javához, miközben továbbra is értéket teremt, és innovatív megoldásokat kínál a világnak.

Összességében egy rendkívül izgalmas és tanulságokkal teli napon vehettünk részt a Bridgestone Tatabánya Termelő Kft. gyárában. A látogatás során betekintést nyertünk a modern technológia és a fenntarthatóság világába és egyértelműen lenyűgözőnek találtuk az ott folyó munkát és a vállalat elkötelezettségét a kiválóság és a társadalmi felelősségvállalás terén is.