news/big_image/2018/09/korhaz-tamogatas-2018.png

Hűsítő adomány a nyíregyházi kórháznak

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egyetlen Audiológiai Állomása a nyíregyházi kórház Fül- Orr- Gégészet és Fej- Nyaksebészeti Osztályán működik. Két vizsgálóban zajlanak a mérések, elsősorban a halláscsökkent betegek gépi hallásmérése (korosztálytól függetlenül) történik, de lehetőség van hallókészülékek beszerzésére, cseréjére, beállításaira, javításaira is. 

Az audiológiai állomáson két típusú vizsgálat folyik:
•    Szubjektív hallásvizsgálatok: ennek keretén belül a betegnek közre kell működnie a vizsgálat során.
•    Objektív audiológiai vizsgálatok: ezt a típusú vizsgálatot altatásban vagy nyugtatásban végzik csecsemőkortól kisgyermek korig, majd felnőtt korban is. 
Ezen kívül egyensúly zavarral küzdő és/vagy szédüléses betegek otoneurológiai (egyensúlyközpont komputeres vizsgálata) diagnosztikája is történik.

Az éves szinten 75.000 beteget ellátó osztály öt szakrendelésébe 2018. nyarán a MARSO Kft. hat klímaberendezést telepített: az audiológiai állomás rendelőin kívül még egy gyermek- és két felnőtt szakrendelőben.

A 2018. szeptember 3-án tartott sajtótájékoztatón dr. Elek Ibolya, a Fül-Orr-Gégészet és Fej-Nyaksebészet Osztály főorvosa elmondta, a 36oC-os nyári melegben előfordult, hogy a computerek nem indultak el, ami jócskán megnehezítette a vizsgálatok elvégzését.

A Fül- Orr –Gége, Fej-Nyaksebészeti Osztály szakrendelésein folyik a város és a megyei felnőtt és gyermek betegek alap fül-orr-gégészeti és speciális ellátása. A gyermekfülészeti szakrendelés,- mely szintén egyetlen a megyében- a gyermek betegek speciális ellátását is végzi. Ugyancsak egyedi a megyében a fej-nyaksebészeti szakrendelés, ahol elsősorban onkológiai betegek ellátása történik.

- Hat olyan készüléket kapott a kórház, amelyre már nagy szükség volt. A klímaberendezéseknek köszönhetően a szakrendeléseken eltöltött idő alatt a betegek és a szakemberek is a nyári hőség ellenére kizárólag a vizsgálattal tudnak foglalkozni, koncentrálva a diagnosztizálásra – mondta dr. Adorján Gusztáv főigazgató.

Becser Zoltán ügyvezető kiemelte, hogy nyíregyházi vállalatként mindig is a helyi kultúra, sport és az egészségügy támogatása lesz a legfontosabb társadalmi felelősségvállalása a MARSO Kft.-nek és ahogy eddig is, úgy ezután is számíthat a kórház a támogatásra.