news/big_image/2024/06/hi-rek-oldalke-p-1200x450-itf-2024.png

Két nemzetközi teniszverseny a MARSO Tenisz Centrumban

A MARSO Tenisz Centrum második alkalommal szervez nemzetközi versenyt és egyből dupláz is! A 2024. június 10-24. között megrendezésre kerülő két, egyenként 15.000 dollár összdíjazású verseny az ITF MEN'S WORLD TENNIS TOUR nyíregyházi állomásai lesznek. 2024. június 3-án hivatalos sajtótájékoztató keretében számoltak be a versenyről.

„Nyíregyházán megint valami jó dolog következik” – kezdte dr. Kovács Ferenc polgármester a sajtótájékoztatót, majd kiemelte, hogy hét évvel ezelőtt fogott kezet az önkormányzat a MARSO-val a városi stadionban található tenisz létesítmény üzemeltetése kapcsán. 

„A MARSO Tenisz Centrumban az elmúlt években sok fejlesztés történt és a stadion beruházás is lassan befejeződik. Ezúton is köszönöm a nyíregyházi teniszkedvelőknek a türelmüket, kitartásukat, amelyet a beruházások, felújítások alatt tanúsítottak. Ezeknek köszönhető ma már az, hogy újra nemzetközi teniszversenynek adhat otthont Nyíregyháza. A hét év munkája mondhatjuk, hogy beért, hiszen az utánpótlás nevelésre ugyanolyan figyelmet szentelt az egyesület, mint a felnőtt, a szenior vagy az amatőr teniszezőkre, akiknek számos versenyt szerveztek az elmúlt években. Idén – a tavalyi évhez hasonlóan – pedig ismét a nemzetközi profi versenyzőket várjuk és egymás után két 15.000 dollár összedíjazású versenynek is otthont adunk. Úgy gondolom a nyíregyházi teniszélet feltételei egyre jobbak, és ha túl leszünk a stadion beruházásán, akkor a tenisz centrum fejlesztése fog következni” – összegezte dr. Kovács Ferenc polgármester. 

A júniusi sportesemények célja, hogy a nyíregyházi teniszkedvelőknek és az utánpótlás számára is rangos mérkőzéseket biztosítson a MARSO Tenisz Centrum. A győztesek a pénzdíjon felül 15-15 ATP ponttal is gazdagabbak lesznek. A 2024. június 10-24. közötti versenyekre több mint 500 versenyző regisztrált, így egy nagyon erős mezőny alakult ki. A főtáblára 32 játékos fér fel a selejtezőn pedig 64-es tábla lesz. A nevezők között jelenleg a legmagasabban rangsorolt ukrán játékos 451. az ATP világranglistáján. 

„Nagyon örülök, hogy egy év elteltével újra itt lehetek. Nyíregyháza mindig is jelentős szerepet töltött be a magyar tenisz világ életében, én is sokat játszottam és versenyeztem itt” – kezdte Sávolt Attila, a Magyar Tenisz Szövetség szakmai igazgatója a köszöntőt, majd folytatta: 

„A MARSO Tenisz Centrum átvételével jó kezekbe került véleményem szerint a tenisz klub, hiszen tavaly már az első 15.000 összdíjazású tenisz versenynek adhatott otthont Nyíregyháza. Akkor nemcsak nagyon színvonalas szervezést láthattunk, hanem azt is, hogy a legapróbb részletekre is odafigyelt az egyesület és színvonalas kiszolgálást kapott valamennyi teniszező. Az idei mezőny lehet kicsit erősebb lesz a tavalyinál, hiszen két hetet tudnak egymás után ugyanazon a helyszínen versenyezni, amely kimondottan kedvező a teniszezőknek. A MARSO Tenisz Centrum az egyik legtöbb pályával rendelkező vidéki tenisz club, így kiváló adottságai vannak. Idén pedig újabb vizsgafeladatot kapnak a szervezők, hiszen az egyik vasárnap egyszerre zajlik majd az első verseny döntője, miközben a másik verseny selejtezői már kezdődnek. 

Bardóczky Kornél, a Magyar Tenisz Szövetség fejlesztési igazgatója sem először járt Nyíregyházán, igaz, korábban még versenyzői státuszban látogatott el többször a vármegyeszékhelyre. 

„Nagyon örülünk annak, hogy a MARSO Tenisz Centrum kezében van a nyíregyházi tenisz, mert kiváló lehetőségeket látunk mi is. Tavaly a Magyar Tenisz Szövetség még csak három nemzetközi versenyt rendezett az országban, idén viszont már nyolcat, amelyből kettőt Nyíregyházán. A jövőt illetően is vannak még lehetőségek, hiszen a helyszín és a stáb is alkalmas arra, hogy egy Challenger tornát is meg lehessen szervezni itt. Ehhez természetesen forrásra lesz szükség, de a Magyar Tenisz Szövetség is nézi a lehetőségeket, hiszen a hazai versenyzőknek is kedvezőbb lenne, ha nem kellene elutazniuk.” 

Közel 15 magyar versenyzőnek szurkolhatunk az egy-egy hétig tartó versenyeken. A 2024. június 10-17. közötti első verseny főtábla szabadkártyái: Mészáros Patrik, Makk Péter, Hornung Gábor, Nagy Botond. Selejtező szabadkártya: Kis Balázs Rafael, Jilly Ádám, Bakonyi Dávid, Kisantal Botond, Belkovics Achilles, Szőke Ádám, Sift Barnabás, Závaczki Milán (tartalék: Major Áron, Sávay Zalán, Halmos Kornél). Így Závaczki Milán személyében nyíregyházi, MARSO Tenisz Centrumos versenyzőnek is lehet majd szurkolni!  Páros szabadkártya: Jilly Ádám – Bakonyi Dávid, a második a páros aláírást követően kerül kiosztásra.

A június 17-23. közötti verseny főtábla szabadkártyái: Kis Balázs Rafael, Jilly Ádám, Kincses Kolos, Velcz Zsombor, a selejtező szabadkártyái pedig később derülnek majd csak ki.

Az biztos, hogy egy igen erős nemzetközi mezőny alakul ki, mely tele van európai teniszezőkkel, de van, aki a messzi Brazíliából, Uruguayból vagy a világ másik szegletéből, Japánból érkezik.  

„A nyári abroncs átszerelési szezon után most már ráhangolódunk a teniszre, hiszen egy hét múlva már javában tartani fog a verseny. Az elmúlt hét évben rengeteget kellett fejlődnünk ahhoz, hogy idén már két nemzetközi versenyt tudjunk lebonyolítani. Ezért a lehetőségért köszönet jár a Magyar Tenisz Szövetségnek. Jó hír, hogy nemcsak nyíregyházi, hanem MARSO Tenisz Centrumos versenyzőnek is szurkolhatunk Závaczki Milán személyében. Minden bizonnyal címvédésre készül majd Fajta Péter is, aki ugyancsak itt lesz, és aki most nyerte meg a gyulai hasonló versenyt is, így igen jó esélyekkel újra magyar állhat a képzeletbeli dobogó legfelső fokára. Úgyhogy mindenképpen számítunk a nyíregyházi tenisz kedvelőkre idén is szurkolóként. A versenyeket követően sem áll meg az élet természetesen a MARSO Tenisz Centrumban, hiszen lesz nyári tábor is” – mondta Poroszka Norbert, a MARSO Tenisz Centrum Egyesület elnöke, a verseny igazgatója. 

Izgalmas pillanatoknak lehetnek szemtanúi azok, akik kilátogatnak június 10-23. között a Nyíregyházi Városi Stadionban található MARSO Tenisz Centrumba. A belépés ingyenes és a szervezők az ITF weboldalán, valamint a MARSO TC Facebook valamint Instagram oldalán is folyamatosan tájékoztatják majd a várható mérkőzésekről és az eredményekről is a teniszkedvelőket. Érdemes a Youtube csatornára is feliratkozni, hiszen egy-egy mérkőzést online is közvetítenek majd. 

pályázati logó