news/big_image/2019/07/nokian-spanyolorszag.jpg

2020-ra megnyitja kapuit a Nokian új spanyolországi tesztközpontja

Egy éve adtunk hírt arról, hogy a finn abroncsgyártó, a Nokian új műszaki központot épít Spanyolországban, amelynek alapkőletételére a MARSO-t is meghívta (erről itt olvashatsz bővebben). Most pedig a vállalat közzétette a nagy sebességű tesztpálya építésének folyamatát bemutató videót is.

A 60 millió eurós beruházás az előrejelzések szerint 2020-ra befejeződik, ezzel lehetővé téve, hogy akkor már a nyári, a négy évszakos és a téli abroncsokat is ideális helyszínen tudják tesztelni és fejleszteni. A most közzétett képeken és videón is a 7 kilométer hosszú ovális, nagy sebességű tesztpályát lehet látni, amelynek a megépítésére egy erre specializálódott német csapatot bízott meg a Nokian. Az ovális pályán többek között 300km/h sebességgel is lehet majd hajtani, miközben a szakemberek az abroncs tulajdonságait tudják vizsgálni.

A tesztpálya és technológiai központ egyébként egy 300 hektáros területen található a spanyolországi Santa Cruz de la Zarzaban, amely elhelyezkedése tökéletes, hiszen alig egy órás útra van a spanyol fővárostól. A beruházást indokolta az is, hogy az eddig inkább csak a téli abroncs piacon vezető Nokian a nyári abroncs piacon is hasonló szerepet kíván betölteni. Juha Pirhonen, a Nokian kutatási és fejlesztési technológiáért felelős alelnöke elmondta, hogy a spanyol fejlesztés egyedülálló befektetés a vállalat életében, amelynek elkészültét követően a vállalat növelni tudja a piaci részesedését a közép-európai és az észak-amerikai piacokon egyaránt. Az új tesztközpont másik feladata pedig az abroncsok biztonsági jellemzőinek fejlesztése lesz.

A tesztközpont kialakítása mellett a helyszínen a guayule-t is termeszti a Nokian, és a helyi partnerekkel együtt tanulmányozzák, mint kiváló minőségű természetes gumi forrást. Az ültetvényeket egyébként a helyi gazdálkodók kezelik.