Alapvető kérdések a Run Flat típusú gumiabroncsokról I.

2008 óta azonban elkezdett terjedni a TPMS rendszer, ami mára kötelező is az autókban. Az abroncsonyást monitorozó megoldás pedig szélesebb körben lehetővé tette a run flat abroncsok alkalmazását.

A Bridgestone például (szintén a 2008-as) évtől, gyári alkatrészként is szállít run flat abroncsokat. A BMW 5-ös szériája, illetve a Mini modellek szintén run flat gumiabroncsokat kapnak első szerelésként.

A fenti kérdésre a válasz tehát: Igen, amennyiben van az autóban TPMS rendszer.

Kombinálhatom-e a Run Falt abroncsokat a hagyományosokkal?

Általános szabály, hogy nem kombináljuk a különböző mintázatokat. A gumik karakterisztikájából adódó különbségek miatt sérülhet a vezetésbiztonság.

A cikkem folytatódik, a második részből megtudhatjátok, hogy lehet-e például a defektes run flat abroncsot javítani…
,

Felszerelhetek Run Flat gumiabroncsot régebbi autómra is?


"Láttam egy TV reklámot, melyben egy új autómodellen olyan abroncsok voltak, melyekkel akkor is lehet közlekedni, ha drasztikusabb nyomásvesztésen ment át. Én egy eléggé rossz minőségű úthálózattal és gyér térerővel jellemezhető településen lakom, így jó megoldás lehet egy ilyen abroncs, de új autót nem tudok venni. Használhatom ezeket a gumikat régebbi autómon is?"


Ez a kérdés teljesen életszerű, több autósban felmerült már.

A Run Flat technológia igazából már 15 éves, igaz megjelenésekor még inkább csak katonai célokra, valamint a légi közlekedésben használták. Később sem terjedt még el, mert más kialakításuk volt, mint a jelenlegi formának.