news/big_image/2024/03/nokian-tyres-spanyolorszag-news.png

Egyetlen magyar vállalatként a Nokian Tyres új spanyolországi tesztközpontjában

A két vállalat között a kölcsönös bizalom és a szakmai együttműködés biztos talajokon nyugszik, hiszen a MARSO a legrégebbi exkluzív partnere a Nokian Tyres-nek Európában.

Márciusban a Nokian Tyres következő mérföldkövéhez érkezett, hiszen hivatalosan is átadta a spanyolországi tesztközpontját, amelyre a médián kívül kizárólag a legnagyobb kereskedői kaphattak meghívást. Magyarországról egyedül a MARSO Kft. juthatott be a komplexumba az esemény keretén belül. Márkus József, a MARSO alapító tulajdonosa, a külkereskedelmi terület vezetője, valamint a romániai leányvállalat – a MARSOROM – kereskedelmi vezetője, Tóth Elemér vehettek részt az eseményen.

De miért olyan fontos ez a tesztpálya a Nokian Tyres számára?

A meglévő finnországi tesztpályák (Ivalo – White Hell, Nokia) mellett a gyárnak szüksége volt egy nem bérelt, hanem saját tulajdonban lévő, minden fejlesztési igényt kielégítő tesztpályára is. Az ultramodern és a kollégák által Hakka Ring névre keresztelt komplexum a Madridtól alig 60 km-re fekvő Santa Cruz de la Zarza-ban található. A világ egyik legnagyobb és legmodernebb tesztközpontjában a Nokian Tyres elsősorban a nyári, valamint négyévszakos gumiabroncsait tesztelheti azon a tíz egyedi pályán, amelyen igazi extrém körülményeket tudnak teremteni. A Hakka Ring kivételes tesztelési eredményeit az autósok is érezhetik, hiszen a helyszínen tapasztalt eredmények már hozzájárultak az új nyári és négyévszakos abroncsok – a Nokian Tyres® Powerpoorf 1, Nokian Tyres® Wetproof 1 és Nokian Tyres® Seasonproof 1 – kifejlesztéséhez.

Mit lehet tudni a Hakka Ring adottságairól?

300 hektáros területen helyezkedik el a tesztközpont és minden olyan tulajdonsággal rendelkezik, amely egy abroncs teszteléséhez elengedhetetlen. A tesztpályákon mérhető a gumiabroncs teljesítménye és féktávolsága száraz, illetve nedves felületen egyaránt. A pályarendszer természetesen aquaplaning szakaszt is tartalmaz, valamint száraz és nedves útfelületen is beiktattak olyan különböző nehezítő tényezőkkel, amelyekkel egy átlagos sofőr is találkozhat mindennapi útjai során. A tíz pálya közül kiemelkedik a 7 kilométer hosszú ovális pálya, amelyen akár a 300 km/órás sebességet is el lehet érni és a teljes tesztközpontot körbe öleli. Az ovális pálya igen ritka, hiszen vannak olyan részei is, amelyek erősen döntöttek, ezzel mérhetővé téve az abroncsok terhelési indexeit változatos útviszonyok között.

A Nokian Tyres nem fukarkodik a folyamatos fejlesztéssel és fejlődéssel. Habár az orosz-ukrán háború hátrányosan érintette az abroncsgyártó oroszországi gyárát, szinte azonnal cselekedtek és a romániai Nagyváradon 2023. májusában letették az új személyabroncs gyáruk alapkövét . Az eseményre a MARSO Kft. egyedüli magyar vállalatként kapott meghívást és az is biztos, hogy a szeptemberi hivatalos átadón is ott leszünk. A Nokian Tyres új zöldmezős gyára számos közlekedési útvonal fontos regionális és európai csomópontjánál épül és az éves kapacitása 6 millió gumiabroncs lesz, amely tovább bővíthető. A tervek szerint 2025-ben indul meg a kereskedelem számára is a nagyobb méretű személy és SUV abroncsok gyártása, amelyek elsősorban Közép-Európában kerülnek értékesítésre.

A Nokian Tyres abroncsgyártóról ma már büszkén kijelenthetjük, hogy nemcsak a „tél bajnokait” biztosítja az autóvezetők számára, hanem megbízható és első osztályú abroncsokat kínálnak a nyári, valamint egész éves időszakra is. Mérvadó, hogy minden Nokian Tyres abroncs típus felszerelhető elektromos autókra is!

Ha kíváncsi vagy a legújabb Nokian Tyres személyabroncsokra, akkor az alábbi linken megtekintheted azokat, hiszen a MARSO megalapítása óta kizárólagos forgalmazója a finn abroncsgyár termékeinek.