news/big_image/2024/04/hi-rek-oldalke-p-1200x450.png

„Jó lesz az a téli gumi nyáron!” Vagy mégsem?

A megfelelő gumiabroncsok kiválasztása elengedhetetlen ahhoz, hogy biztonságosan vezessünk télen-nyáron. De még mindig vannak azok a szakik, akik szerint nyáron minden további nélkül fenn hagyhatjuk a téli abroncsokat, hiszen maximum jobban kopnak, de „jó lesz az” akkor is. Gondoljunk kicsit abba is bele, hogy a gumiabroncsok szinte csak egy tenyérnyi felületen érintkeznek az úttal, így a biztonságunk érdekében is fontos, hogy milyen abroncsot választunk! Ugyanis a nyári és a téli gumiabroncsoknak eltérő jellemzőik vannak, amelyeket nem árt, ha figyelembe veszünk az időjárás változásával, hiszen az abroncs az autó érintkezési pontja az úttal, így nagy különbségeket tapasztalhatunk, ha beköszönt a meleg.

NYÁRI GUMI:

Összeszedtük a három legfontosabb jellemzőjét a nyári abroncsoknak, amelyeket érdemes figyelembe vennünk, ha eszünkbe jutna fent hagyni a téli abroncsokat a meleg hónapokban!

  • A nyári gumik speciális gumikeverékből készülnek, amelyek megfelelően tapadnak az útfelületre, javítva ezzel a vezetés biztonságát és stabilitását. A melegben csak kis mértékben válik rugalmassá, így lényegesen jobb tapadás és üzemanyag hatékonyság érhető el, mint a négy évszakos vagy téli gumi esetében.
  • A keményebb gumiösszetétel és a megfelelően kialakított mintázat segíti a pontos irányítást és kanyarodást.
  • A vízelvezető barázdák segítenek elvezetni a vizet a felületről, így minimalizálva a vízen való csúszást, azaz aquaplaninget, amely egy kiadós nyári zápor bármikor előfordulhat.

Egyértelmű, hogy a melegebb hónapokban a nyári gumiabroncsok az optimálisak, hiszen kifejezetten arra lettek tervezve, hogy kiváló tapadást és vezethetőségi biztonságot nyújtsanak 7°C felett.

TÉLI GUMI:

Úgy teljes az összkép, ha a nyári gumi tulajdonságai után a téli abroncsokét is összeszedjük, hiszen a hidegebb hónapokban, amikor jeges vagy akár havas útfelülettel találkozunk, életveszélyes nyári abronccsal közlekednünk! Úgyhogy jöjjön a három legfontosabb tulajdonsága a téli abroncsoknak:

  • A téli gumik speciális mintázata és anyaga jobb tapadást biztosít jeges és havas útfelületen, növelve ezzel a jármű stabilitását és irányíthatóságát.
  • Az extra rétegek és a speciális gumiösszetétel segíti a gumikat a hidegben, javítva ezzel a tapadást és a fékezési teljesítményt.
  • A téli gumiabroncsok puha keverékű anyagokból készülnek, amelyek megfelelő tapadást biztosítanak még jeges útfelületen is.

Habár idehaza már pár éve nincs az a korábban megszokott téli körülmény, mégis az alacsony hőmérséklet, a jeges vagy csúszós útfelület megkívánja, hogy télen bizony téli abroncsot használjunk.

DE MOST AKKOR MIÉRT NEM LEHET NYÁRON TÉLI GUMIT HASZNÁLNOM?

Miután nagyító alá vettük a nyári valamint a téli abroncsok legfontosabb tulajdonságait, jöjjön az összegzés is! Azt már tudjuk, hogy a téli abroncsok lágyabb keverékű anyagból készülnek, amelyek a hideg, jeges úton segítik a tapadást. Ha azonban ez az abroncs magasabb hőmérséklettel és még ne talán forró aszfalttal is találkozik, akkor nemcsak jobban kopik, de akár a felülete megéghet vagy picit meg is olvadhat. Ennek pedig egyértelműen az lesz az eredménye, hogy a minimális tapadását is elveszti az abroncs, hiszen a forró időjárási körülmények között a gumi még inkább deformálódik. Ha pedig egy élesebb kanyar következik az útszakaszon vagy éppen vészfékezést kell végrehajtanunk, akkor semmilyen biztonságot nem tud nyújtani a téli abroncs nyáron.

Fontos megértenünk, hogy a nyári és a téli gumiabroncsoknak is megvannak a saját maguk előnyei, amelyek olyan időjárási körülmények között erősödnek, amilyenre tervezték azokat. Az biztos, hogy a téli gumik nemcsak sokkal gyorsabban kopnak a nyári melegben, de kevésbé biztonságosak is! Vezetés közben pedig a legfontosabb szempontunk mindig a biztonság legyen! És itt halkan meg is jegyezzük, hogy nem elég szezononként egyszer átcseréltetnünk, érdemes a nyomást rendszeresen ellenőriznünk!