news/big_image/2018/08/hogyan-taroljam-abroncsomat.png

Hogyan tartsam karban gumiabroncsaimat?

Kollégáinktól sokan szokták kérdezni, hogy mi a legjobb módja a gumiabroncsok karbantartásának, hogyan lehet megőrizni a gumiabroncsok tulajdonságait. Sokan elfelejtik, hogy az autó négy, tenyérnyi nagyságú felületen érintkezik az útfelülettel. Ezért rendkívül fontos, hogy megőrizzük a gumiabroncsok minőségét biztonságunk érdekében. 

A gépkocsi megfelelő gumiabroncsnyomással történő vezetése és a gumiabroncsnyomás a terheléshez való igazítása javítja a biztonságot, a tartósságot és az üzemanyag-fogyasztást, nem beszélve a vezetésről. A nyári gumiabroncsoknál javasoljuk a jármű gyártója által ajánlott abroncsnyomást. Téli gumiabroncsok esetén a gumiabroncsokat 0,2 bárral a nyári gumiabroncsra vonatkozó ajánlásnál nagyobbra kell felfújni. Soha ne állítsd be a nyomást közvetlenül a vezetés után, mivel az autózás felmelegíti a gumiabroncsokat. Ne felejtsd el rendszeresen ellenőrizni a pótkerék nyomását is.

Be kell járatnom az abroncsokat?

Javasoljuk, a gumiabroncsok bejáratását a felszerelését követő első 500 kilométeren belül. Ezért első alkalommal kerüld el az erős gyorsítást, fékezést és hirtelen irányváltást. A bejáratás alatt a zsír megszárad a gumiabroncs és a felni között, így kapcsolódnak szorosan egymáshoz. Ne feledd, hogy 200 km után újra meg kell húzni a csavarokat!

Cserélhetem a gumiabroncsokat az első- és a hátsó tengely között?

A hajtott gumiabroncsok gyorsabban kopnak, mint a szabadon futók. Javasoljuk, hogy a gumiabroncsokat 800 kilométerenként cseréld meg az első- és a hátsó tengelyek között. Ezáltal a gumiabroncsok kopása kiegyenlítődik és maximalizálja az élettartamát. Ügyelj arra, hogy a gumiabroncsokat megfelelően szereld fel a gumiabroncs oldalán lévő gördülési irány megjelölése szerint. Ha a gumiabroncsok a megjelölt forgásiránnyal szemben vannak felszerelve, a vezetési tulajdonságok nem lesznek optimálisak minden körülmények között.

Hogyan tároljam megfelelően a gumiabroncsokat?

Az évszakok között a gumiabroncsokat hűvös, sötét és száraz helyen kell tárolni. A raktárhelyiség hőmérséklete +25 °C alatt, lehetőség szerint +15 °C alatt legyen. Ha lehetséges, a gumiabroncsokat természetes formában szabadon kell tárolni, hogy ne legyenek stressznek, nyomásnak vagy torzításnak kitéve. A hosszú ideig tartó tárolás során kialakult erős deformitások elszakadhatnak nyomás alatt. A gumiabroncsok nem érintkezhetnek oldószerekkel, például olajjal, benzinnel vagy kenőanyagokkal.

Mi történik, ha a gumiabroncs megsérül?

Ha megsérül az abroncs, akkor ne közlekedj alacsony nyomáson. Keress fel egy gumiabroncs szerelőt