Megéri: a téli gumi életet menthet

„Elkerülni ugyan nem tudjuk a téli időszak okozta kiszámíthatatlan útviszonyokat, de felkészülhetünk. A nyári gumikat egészen más körülményekre tervezték, ezért érdemes őket helyettesíteni a jelenlegi évszaknak megfelelő abroncsokkal. Bár a téli gumik beszerzése jelentős költséggel jár, a saját és utastársaink, valamint akár a gyalogosok élete is függhet tőle. A csúszásveszély valós és sajnos minden évben találkozunk olyan autótulajdonossal, aki utólag bánja, hogy nem cserélte le az abroncsokat” – véli Hangyási István, a K&H Biztosító kárrendezési vezetője. „A téli gumi használatával és megfontolt, türelmes vezetéssel nagyon sokat tehetünk a balesetek elkerüléséért.”

A téli gumi anyagát és mintázatát a hideg, csúszós útfelületnek megfelelően alakították ki. Mély, sűrűn elhelyezkedő bordái biztosítják a hideg évszaknál megszokott csapadék elvezetését, valamint a kapaszkodást havon, jégen. Nemcsak a csúszós utak, hanem a csökkenő hőmérséklet miatt is fontos, hogy a nyáron használt abroncsokat lecseréljük. A 7 fok alatti hőmérsékleten a megfelelő tapadáshoz szükséges körülmények már nem biztosítottak, a nyári abroncs anyaga túl keménnyé, rideggé válik, és csökken a gumik teljesítőképessége. Téli külföldi utazás tervezésekor érdemes előre tájékozódni, hiszen például Ausztriában kötelező a téli gumi használata november 1-jétől egészen április 15-ig - hívja fel a figyelmet a K&H Biztosító közleménye.

Forrás: Privátbankár.hu

,A hó, a jég, a csúszós utak már tartósan velünk maradnak, ezért nem lehet eléggé hangsúlyozni, mennyire fontos az évszaknak megfelelő, azaz a téli gumi használata. A megnövekedett csúszásveszély a legtapasztaltabb vezetőket is nehéz helyzetbe hozhatja, ezért nem érdemes a téli garnitúrán spórolni - olvasható a K&H Biztosító közleményében.

A tél beköszöntével hónapokra búcsút mondhatunk a száraz utaknak, helyüket a havas, latyakos, csúszós aszfalt veszi át. Hiába vagyunk elővigyázatosak, biztosak a képességeinkben, előfordulhat, hogy mindennek ellenére balesetet szenvedünk vagy okozunk.

A téli útviszonyok megnehezítik az autóvezetést és jelentősen fokozzák a balesetek kockázatát. A police.hu tájékoztatása szerint egy 50 km/h sebességgel haladó gépjármű optimális féktávolsága száraz úton kb. 8 méter. Vizes úton ez a féktávolság már 16 méterre nő, havas úton 32 méterre, jeges, csúszós úton ez az érték már nyolcszoros, azaz 64 méter is lehet.  Még nagyobb a baj, ha autónkat nem szereltük fel az időszaknak megfelelő, a biztonságos vezetéshez szükséges tartozékokkal, például téli abroncsokkal - hívja fel a figyelmet a K&H Biztosító.