A Pirelli bemutatja a MILES AND MEALS szakácskönyvet


A Miles and Meals egy kis példányszámban kiadott ajándékkötet a Pirelli vendégeinek és barátainak, mely játékos formában párhuzamot von az abroncs és a rizottó, a gumikeverékek és az ételek hozzávalói között. Új nézőpontból mutatja be az abroncsok világát, a Motorhome életének könnyebbik oldala felől.

„Jó abroncsot készíteni olyan, mint egy jó rizottót főzni” – írja Maurizio Boiocchi, a Pirelli kutatás-fejlesztés igazgatója és a Formula 1 P Zero és Cinturato abroncsok atyja a könyv bevezetőjében.

A könyv párhuzamot von az ételreceptek és a gumikeverékek között. Mindkettőhöz jó minőségű alapanyagok kellenek és meg kell találni azok harmonikus egyensúlyát, egyúttal folyamatos ellenőrzésre, sokéves tapasztalatra és a fogyasztóra fordított osztatlan figyelemre van szükség – akár egy abroncsfelhasználó csapatról, akár a motorhome-ba látogató kedves vendégről van szó. A másik közös vonás a szakértelem. A hozzáértés éppolyan fontos a konyhában, mint a mai versenyképes abroncsok gyártásánál alkalmazott legkorszerűbb technológia esetében. Ezt a kulcsfontosságú elemet jelképezi a könyv alcímében a „handcrafted”, vagyis a mesteri kimunkáltságra utaló kifejezés, valamint az abroncsokat vizsgáló, elemző, előkészítő Pirelli mérnököket ábrázoló fotók.

A Miles and Meals a Pirelli főszakácsa, Fabrizio Tanfani receptjeinek összeállításából készült a Pirelli vendéglátási igazgatója, Cristian Staurenghi felügyeletével. A könyvben helyet kapott néhány fogás a versenyekre készült – a világ konyhaművészetét reprezentáló – legízletesebb ételek közül. A receptek mellett – melyek alapvetően az olasz konyhán alapulnak, de megjelennek bennük az évad során meglátogatott országok egyéni ízei is – az alapanyagokat a Formula 1 kontextusában bemutató szellemes fényképek illusztrálják a kötetet, különösen, ami a tésztákat illeti.

Így például az agnolotti formája a kanyarban egymást előző versenyautókra emlékeztet, a paccheri egyenes pályaszakaszon futó együléseseket formáz paradicsomból és fenyőmagból formált abroncsokkal, a tengeri só a kavicságyra, a bazsalikomlevél zöld fényre, a rák pedig egy nyolckarú szerelőre hasonlít, aki készen áll a villámgyors abroncscserére.

Minden receptet egy-egy anekdota egészít ki, mely az abroncsok és az ételek szempontjából meséli el az egyes pályákon történteket. Így derül ki, hogy az ausztrál Angus bárány a legjobb alapanyag egy igazi olasz stake-hez, hogy a delhi piacokon sok toszkán konyhában használatos hozzávaló is megtalálható, és az avokádó a legjobb kiegészítője a mediterrán tengergyümölcse salátának.

A könyvben ezen kívül számtalan kulisszatitokról is olvashatunk a Pirelli Motorhome-ban zajló eseményekkel és a mérnökök munkájával kapcsolatban. Ezek becsempészik az ellazulás olyan pillanatait, mint az „olasz vasárnap” – amely egy rövid szieszta, melyet eredetileg az egyenlítői hőség miatt vezettek be Malajziában – a megbeszélések, stratégiai elemzések, adatgyűjtés, valamint a kerékdőlés és beállításkalkulációk mindennapi nehéz feladata mellé.

A Miles and Meals receptjei hamarosan letölthetők lesznek digitális formában a www.pirelli.com weboldalról.


PIRELLI SZÁMADATOK

Egy nap felszolgált ételek: 180
Egy évben felszolgált ételek: 21.600 (a 20 nagydíj és a 4 teszt során)
Egy nagydíj során felszolgált ételek: kb. 600
Hús: 18 kg / nap - 90 kg / nagydíj
Hal: 12 kg / nap - 60 kg / nagydíj;
Tészta: 10 kg / nap - 50 kg / nagydíj;
Olaj: 15 l / hét;
Kenyér: 50 bagett / nap;
Víz: 1500 félliteres palack / hét;
Kávé: 2000/2500 kávé / nagydíj;
Tej: 100 l / hét cappuccinóhoz és teához
Gyümölcs: 35 kg / hét
Ülőhelyek száma: 38
Minden asztalt átlagosan négyszer terítenek újra ebédnél és kb.150 adagot szolgálnak fel a csapatoknak és a vendégeknek.
A vendéglátásban dolgozók száma: 8. Három pincérnő, két szakács, egy igazgató (Federica Marini), valamint Cristian és Fabrizio.
A konyha mérete: 2,50m x 7m.
A Motorhome mérete: 85 nm. , Két pilóta, Jenson Button és Romain Grosjean sztárséfként mérte össze tudását a Pirelli Motorhome-ban a Paul Hembery Motorsport igazgató felügyelete alatt folyó kulináris versenyen.

A két pilóta vetélkedése és a Pirelli Motorhome specialitások kóstolása adta a hátterét a Miles and Meals – handcrafted by Pirelli című szakácskönyv bemutatójának, mely lerántja a leplet a Pirelli séfek titkairól és bepillantást enged a Pirelli konyhaművészetének kulisszái mögé.