Nyári autó ellenőrzés 1. rész - Gumiabroncsok

1.rész

Gumiabroncsok

A gumiabroncs köti össze az autót az úttesttel, mindössze egy tenyérnyi felületen. Mondanom sem kell mennyire fontos, hogy a megfelelő állapotban legyen!  Lehet rekkenő hőség, vagy borult, esős idő a gumiabroncsok hatással vannak az úttartásra, fékezésre, így a vezetési komfortra és a biztonságra is. A biztonságos vezetésben kulcsfontosságú három elem: a lengéscsillapító, a fék és a gumiabroncs. Ha ezek közül valamelyik elhasználódott, vagy meghibásodott már nem garantálják többé a kocsi biztonságát megfelelően.

Időnként ellenőrizzük az abroncsokban a légnyomást, nem csak a biztonságot, de az autó fogyasztását is befolyásolhatja ez az apró tényező, amin gyorsan, akár saját kezűleg is segíthetünk. A helyes, gyártó által javasolt légnyomás adatokat általában mindenki megtalálhatja az autója tanksapka ajtajának belsejében vagy a gépkocsi könyvben.

Vigyázzunk arra is, hogy a kopott gumikat cseréljük le minél hamarabb!
Honnan tudhatjuk, hogy a gumiabroncsunk lassan cserben hagy minket? Biztos jele, amikor fékezésnél már hosszabb utat teszünk meg a megállásig, illetve esőben az aquaplanning (vizenfutás) hatást érezzük az autóval. Rendszeresen ellenőrizzük a profilmélységet, aminek a jogszabály szerint 1,6 mm a minimum értéke. Bizonyos esetekben azonban a profilmélység nem meghatározó. Ha a gumiabroncs olyan sérüléseket szerzett (ami például egy padkázás során is bekövetkezhet) amik a szerkezetében okoztak károkat, hamarabb is cserére szorulhat. Ezeket a sérüléseket vezetés közben vehetjük észre, ha üt, ráz, félrehúz, ereszti a levegőt.  Ilyen esetekben mindenképpen nézessük meg egy szakemberrel, és ha szükséges cseréljük le.
,Itt a nyár, és a hideg idő elmúltával gyakrabban és hosszabb távon használjuk az autónkat. Gondoljunk csak bele: ha ragyogó az idő csak beülünk a kocsinkba és bátran elindulunk egy hétvégi kirándulásra vagy akár nekivágunk saját járművünkkel egy külföldi nyaralásnak is. Fontos, hogy autónkat megfelelő formába hozzuk, mielőtt nagyobb igénybevételnek tesszük ki, és itt nem feltétlenül egy hosszabb útra kell gondolni, a mindennapos használat is ugyanolyan erőt próbáló.

Cikksorozatunkkal szeretnénk segítséget nyújtani minden autótulajdonosnak, hogy tisztában legyen vele, mire kell odafigyelni, és kocsija biztosan nem fogja cserbenhagyni a nyár folyamán (és később sem)!
Tovább>>