6 fő kérdés téligumi vásárlásakor

,1. Mikor szükséges a téli gumi? 7 fok alatt az anyagösszetétel miatt, a nyári gumi jelentősen veszít a tapadási képességéből. Ezért ha még szárazak is az utak, akkor is megfontolandó a téli gumi használata.

2. Meddig jó a téli gumi? A magyarországi időjárási körülményeket figyelembe véve egy garnitúra téli gumi használata 2-3 szezonon át is lehetséges. A téli gumi kopását leginkább az aszfalt okozza.

3. Elegendő-e a négyévszakos gumi? Kényszermegoldásnak számít, mivel sem a nyári, sem a téli gumi tudásával sem rendelkezik. Használata során leginkább a havas utakon teljesít rosszul, ezért ott érdemes használni ahol a hideggel nem jár együtt a havazás.

4. Mind a négy kerékre kerüljön téli gumi? Igen, nagyon fontos, hogy mind a négy kerékre kerüljön téli gumi. Ha csak a hajtott kerekekre szereltetünk, akkor az első kerék hajtású autóknál az autó hátulja lesz kiszámíthatatlan, így az könnyen kitörhet. Ha hátsókerék hajtású autóról van szó, akkor pedig a kormányozhatóság csökken jelentős mértékben.

5. A pótkereket is érdemes cserélni téli gumira?
Ésszerűbb a téli gumi használata pótkerékként, mivel a legtöbb defekt nagy hidegben történik, mivel ilyenkor már az utak szétfagytak és óriási kátyúkkal is találkozhatunk.

6. Milyen legyen a téli gumi?
Sok-sok gumiteszt méri a téli gumi képességeit. Természetesen vannak leg-leg téli gumik, de a gyakorlat azt mutatja, hogy egy olcsóbb téli gumi is sokkal nagyobb biztonságot nyújt a nyári gumiabroncsokkal szemben. A téli gumi kiválasztásakor vegyük figyelembe, hogy hol közlekedünk a legtöbbet, gyakran használjuk-e az autópályát, jellemző-e a területünkre a hó?!