Elektromos autóval Nokian abroncs a leggyorsabb jégen: Új világrekord 252,09 km/h

- A megterhelő körülmények között tesztelés elengedhetetlen része az abroncsok fejlesztésének. Úgy érezzük, hogy az adatok és az együttműködés az E-RA projekten nagyszerű módja annak, hogy új tapasztalatokat szerezzünk és továbbra is maximalizáljuk a fejlesztéseket. Ez igazán inspiráló az abroncsfejlesztők számára, a legnagyobb kihívás, hogy optimalizálják a biztonsági paramétereket és a gördülési ellenállást, amik nagymértékben befolyásolják az elektromos járműveket. – mondja Matti Morri, a Nokian műszaki vevőszolgálatának munkatársa.
A tesztre egy 6 kilométeres pályán került sor, és a Guinness World Records szabályai szerint, ám mivel ilyen kategória még nincs regisztrálva és maga a Guinness World Records szervezet nem vett részt a kísérletben, ezért ez nem hivatalos Guinness World Record.
Egy kilométeres távon, repülőrajttal, oda-vissza kell mérni, és e kettő átlaga az eredmény. A kísérletet egy órán belül kell lebonyolítani, csakis természetes jégen, amelyet nem szabad felérdesíteni, sem bármiféle anyaggal kezelni. A gumik legyenek kereskedelmi forgalomban kaphatók, illetve a rekordfutam országában közúti használatra engedélyezettek.
A jégautózás hivatalos Guiness rekodrját a Nokian Tyres tesztpilótája, Janne Laitinen állította fel 331,61 km/órával a Botteni-öbölben, a finnországi Oulunál 2011 márciusában.
Áttörni a határokat, felgyorsítani a fejlesztést
Az E-RA elektromos autó kiválóan bemutatja a finn diákok és a fejlesztő partnerek szaktudását. Az autót teljesen az alapoktól kezdték építeni, a legmodernebb technológia, elektromos átviteli rendszerek és elemek felhasználásával. A jármű minimálisan 14.5 kWh fogyaszt 100 km-en, ami 1,6 liter üzemanyagnak felel meg.
- A rekordkísérlettel szerettük volna megmutatni, hogy egy elektromos autó is lehet megbízható hideg időben, jeges úton nagy sebességgel. Ezen a határoknak áttörése felgyorsítja a technológiai fejlődést és mindenképpen előnyökkel szolgál a fogyasztóknak. – mondta a E-RA csapat vezetője Sami Ruotsalainen.
A Nokian fejlesztette ki a világ első téli abroncsát 1934 telén. Két évvel később jelent meg az északi viszonyokra tervezett és mindmáig világszerte elismert Hakkapeliitta nevű abroncs A Nokian Tyres a világ egyetlen gumiabroncs-gyártója, amely a szigorú téli viszonyokra megfelelő termékekre és szolgáltatásokra összpontosít.
,

A Nokian tesztpitája, Janne Laitinen elérte a 252,09 km/h sebességet az E-RA elektromos autóval és Nokian téli gumi val Inariban az Ukonjärvi tó jegén.

A rekordot március 17-én állította fel a világ legészakiabb abroncsgyártója és a Helsinki Metropolia Alkalmazott Tudományok Egyeteme az E-RA (Electric RaceAbout) egyedi járművével.
A 280kW-os elektromos motorral rendelkező, kompromisszumokat nem ismerő kocsi fagyos időben már elérte a 260 km/h végsebességet. Ilyen extrém sebességnél elengedhetetlen a biztos tapadás és a stabil kezelhetőség, amit a szegecselt Nokian Hakkapeliitta 7 (225/40R18) biztosított.