Ha útlevél nem is szükséges, de téli gumi igen a határátlépéshez!

Lássuk részletesen a velünk határos országokra milyen szabályok vonatkoznak személyautókra:

Ausztria

November 1 és április 15 között téli gumit kell használni, ha az útviszonyok úgy kívánják. Ez azt jelenti, hogy meleg, napos, száraz időben ez alatt az idő alatt is használhatunk nyári abroncsot. A jogszabály azt írja elő, ha latyak sár és jég borítja az utakat, azaz igazán téli útviszonyok uralkodnak, akkor kötelező a téli gumi használata, és mivel az Alpokról beszélünk, elég gyakori ezek előfordulása.

Szlovákia

Szlovákiában nincs időkorlát a téli gumi használatára, viszont ha az útviszonyok megkövetelik (jég, hó, latyak) akkor itt is kötelező a használata. Viszont ha a hó októberben esik le, vagy eltart egészen májusig, a téli guminak akkor is az autón kell lennie.

Ukrajna

Nincs jogi szabályozás.

Románia

Keleti szomszédunknál 2011. november 1-től lépett életbe a rendelet, miszerint kötelező a téli gumi használata, ha az utat jég vagy hó borítja. Itt Szlovákiához hasonlóan szintén nincs meghatározott időintervallum, viszont ha valaki balesetet okoz, és nincs téli gumi az autóján, akkor a bírság többszörösére számíthat.

Szerbia

Nincs jogi szabályozás.


Horvátország

Nincs jogi szabályozás.


Szlovénia

Itt időszakra szabták a téli gumi kötelező használatát, november 15. és március 15. között kell feltenni az autókra a téli papucsokat, persze csak akkor, ha az időjárási viszonyok is indokolják.

A kontinensen még a következő országokban kötelező a téli gumi használata:

  • Észtország
  • Finnország
  • Izland
  • Lettország
  • Litvánia
  • Olaszország
  • Svédország
Ha a fenti országok bármelyike úti célunk, a téli hónapokban mindenképpen csak téli gumival induljunk el.

Aki még nem cserélte le, most már tényleg eljött a csere ideje!
A marso.hu kínálatában mindenki megtalálhatja a pénztárcájának megfelelő akciós téli gumi t!
,

Európában egyre több országban lép életbe a téli gumi használatára vonatkozó szabályozás. Ha tervezünk a télen határon túli kiruccanást vagy síelést, érdemes tájékozódni, hogy hol milyen rendelet vonatkozik ránk, hiszen senki nem szeretné a téli vakációját egy vaskos büntetéssel kezdeni.

Már elöljáróban elárulom a konklúziót: téli gumit nem csak akkor kell használni, ha külföldre megyünk! Azért mert Magyarországon még nem kötelező a téli gumi használata, attól függetlenül még mindig a saját érdekünk, hogy autónkkal minden közlekedési helyzetben meg tudjunk biztonságosan állni.