Hogyan készítsük fel autónkat a télre?


Lámpák

„Látni és látszani” tanították anno a KRESZ oktatáson, ami a téli korlátozott látási viszonyok között különösen fontos. Ellenőrizzük, hogy minden lámpánk megfelelően működik (beleértve a vészvillogót is). Az izzókészletből is pótoljuk az esetleg hiányzó darabokat.

Szélvédőmosó folyadék
Vigyázzunk, hogy a nyári szélvédőmosó folyadékot idejében cseréljük ki (vagy hígítsuk) fagyálló folyadékkal. Attól kellemetlenebb nincs, amikor befagy a tartályba, vagy amint a szélvédőhöz ér a folyadék rögtön ráfagy

Ablaktörlő lapát
Ha az ablaktörlő lapátunk folyamatosan csíkokat rajzol maga után, megérett egy cserére. Hóval és jéggel szemben tehetetlen lesz egy elöregedett lapát.

Profilmélység

4 mm alatt a téli gumi többé nem nyújt megfelelő biztonságot téli körülmények között. Ellenőrizzük a téli gumi profilmélységét, és ha kopott inkább cseréljük le most, mint várjuk meg amíg valami baj történik.

Légnyomás

Ellenőrizzük havonta legalább egyszer, hogy a téli gumiban megfelelő-e a légnyomás. Ha biztosra szeretnénk menni, egy gumiszervizben töltsük fel speciális gázkeverékkel a téli gumikat, mely állandó nyomást eredményez a külső hőmérséklettől függetlenül.

„Túlélő készletet”

Ez a pont azokra vonatkozik, akik sokat autóznak vidéken, vagy nagy távokat tesznek meg télvíz ideje alatt. Soha nem lehet tudni, mikor ragad az ember egy helyben a hó miatt, ilyenkor hasznos lehet, ha a csomagtartóban ott lapul egy-két hasznos holmi, mint például:

  • összecsukható ásó
  • elemlámpa
  • tartalék elemek
  • meleg pléd
  • extra ruha
  • ásványvíz
  • pár csomag rágcsálnivaló vagy müzli szelet

 

Ezeket az ellenőrzéseket és előkészületeket bárki elvégezheti otthon, könnyedén. Ha szeretnénk arról megbizonyosodni, hogy műszakilag is rendben van autónk, látogassunk el egy szervizbe, ahol szakemberek vizsgálják át kocsinkat. A MARSO gyorsszervizeiben most különösen kedvező ajánlattal várjuk! Téli jármű átvizsgálás csomagunk 1.990 Ft, amiért kollégáink ellenőrzik a fék, futómű, motor, tengelykapcsoló, kormánymű és az elektromos berendezések állapotát, valamint a kötelező és ajánlott tartozékokat.

,

December elsejével megkezdődött a meteorológiai tél. Az előrejelzések szerint az elkövetkezendő két hétben nap közben is folyamatosan fagypont közelében alakul a hőmérséklet és valószínűleg a havazás sem kerül el minket. Ilyenkor előkerülnek a meleg ruhadarabok, sapkák, sálak, csizmák, készülünk a csípős időjárásra… De vajon az autónk is készen áll arra, hogy szembenézzen a téli időjárási viszonyokkal? Ha szeretnénk biztonságban tudni magunkat és családunkat, pár egyszerű dolgot kell csak leellenőriznünk, hogy nyugodt szívvel indulhassunk útnak minden egyes téli napon.