Nem csak a téli gumin múlik!


1.       Cseréljük le a négyévszakos gumikat is télire! Autónk felkészítését a(z akár kanadai körülményeket jelentő) télre, kezdjük egy téligumi cserével. Ne bízzunk meg ennyire a négyévszakos abroncsokban. A Reader’s Digest lemérte, egy téligumival és egy négyévszakos abronccsal felszerelt autó féktávolsága közötti különbséget, 24 km/h-s (tehát nem egy őrjítő) sebességről, száraz, de már 7 °C alatti hőmérséklet alatt. A négyévszakos abroncs két teljes autóhosszal állt meg távolabb a téligumis járműhez képest.


2.       Jégtelenítsük a szélvédőnket! A látási viszonyokat javítandó, néhány perces takarítás után induljunk útnak. Ami fontos és sokszor elfelejtik: Tisztítsuk le az autó tetejét is, hiszen egy fékezésnél, a tetőn felgyülemlett hó a szélvédőn köthet ki, ami roppant balesetveszélyes.

3.     Téliesítsük a csomagtartót! Pontosabban a felszerelést. Az elakadásjelző háromszög mellé, készítsünk be olyan eszközöket, mint szélvédő jégkaparó, kis lapát, téli ablakmosó, jégoldó folyadék. Emellett, akár egy-egy plusz kesztyűt és sapkát is betehetünk, amik jól jöhetnek egy hosszabb téli elakadás során.

4.      Cseréljük ki a túl kopott téli gumiabroncsot! A profilmélység ellenőrzés télen még fontosabb, mint nyáron. Erre van speciális eszköz is, de egy tolómérő vagy akár egy fémszázas is megteszi. Ha bármilyen kérdés merülne fel, érdemes konzultálj egy téligumi szervizzel.

5.      Ne keverd a gumikat! Sokan kipróbálják, – bár az okát nem értem, valószínűleg egy hitelesnek vélt személy tanácsára – hogy különböző mintázatú gumiabroncsokat szereltetnek fel a tengelyekre. Sőt, különböző méretű abroncsokkal is találkoztam már (nem csak sportkocsiknál). Ez azért nem jó ötlet, mert lecsökken az autó stabilitása, amire pedig szükség lesz a jeges úton. A két téli, két nyári abroncsot sem javaslom.

6.       Tölts fel folyadékokból! Télen érdemes gyakrabban – kevesebb mennyiséget – tankolni. Úgy még pontosabb, hogy próbáljuk a tankot félig tele tartani, ezzel elkerülve az esetleges fagyás okozta sűrítési problémákat. A jégoldó folyadékról és a téli ablakmosóról már tettem említést.

7.       Pumpáld fel az abroncsokat. A téli hideg idő (akárcsak a nyári kánikula) hatással van a guminyomásra. Ilyenkor kiemelten fontos, hogy a szervizkönyvben előírt értékre állítsuk be, téli gumiabroncsaink nyomását.

8.       Ne bízzunk az elektronikában! Számos elektronikai berendezés van már a mai autónkban, ami a kicsúszás, kerék kipörgést gátolja. Ne gondoljunk azonban, hogy egy ABS berendezés helyettesítheti a téligumikat!

9.       Mindig vigyünk magunkkal mobiltelefont. Ha segítséget kell hívnunk, bajban lehetünk telefon nélkül.

10.   Mindig csatoljuk be magunkat és vezessünk kiegyensúlyozottan, a téli veszélyeket mindig szem előtt tartva!
,

Top 10 tipp a téli autózáshoz


Tegye fel a kezét, akinek egyszer is elő volt fizetve a Reader’s Digest! Lehet én gondolom rosszul, de nekem nem egy példány fordult meg a kezemben anno. Na, de miért is kapcsolódik ez a témánkhoz?

A Reader’s Digest ugyanis kiadott egy téli vezetési és autóüzemeltetési tipp gyűjteményt, mégpedig a kanadai olvasóknak. Értelmezzük tehát így a téli körülményeket. Vegyük sorba a tanácsokat, többszörösen érintettek a (téli) gumiabroncsok!