Téligumi - 3 alapvető különbség a nyárival szemben

2. A téli gumiabroncsok sokszor keskenyebbek is, így az autó súlya kisebb felületen oszlik el, ennek eredményeként a kerekek alatti nyomás megnő, ezzel a forgatónyomaték jobban érvényesül.

3. A téligumi mintázata sokkal "részletesebb", mint a nyári gumié. Speciálisan kialakított, apró lamellák biztosítják a megfelelő vonóerőt, hogy jobban tudjon a havas, fagyos utakon "kapaszkodni", tapadni, elindulni az autó.

Azt pedig mindenki tudja már, hogy a téli gumiabroncsot a tartósan +7 fok alatti hőmérséklet esetén már ajánlott felszereltetni. Érdemes időben lépni ez ügyben, nehogy nyári gumival érjen minket az első hó.
,

Mi a 3 fő különbség a téligumi és a nyári gumiabroncs között?

 

1. A téli gumi és nyári gumiabroncs között az első alapvető különbség a gumiabroncsok gumikeverékében (szilika) van. A nyári gumi télen a hideg hatására annyira merevvé válik, hogy nem képes a megfelelő mértékű deformálódásra a tapadáshoz. Ezzel ellentétben a téligumi még a -20°C-os hidegben is rugalmas marad, így képes a megfelelő szintű tapadásra. Ezért is kell nyár közeledtével lecserélni a téli gumikat, mert nagy melegben a téli gumiabroncsok lágyabb összetételük miatt erőteljesebben kopnak.