Tragikus esettanulmány a használt téli gumik vásárlásáról

A rendőrségi vizsgálat, a minimális szint alatti profilmélységet és a használt téli gumikat jelölte meg a baleset kiváltó okaként. Ezt már csak én teszem hozzá – remélhetőleg – a téli gumi szerviz ellen eljárás indult, hiszen olyan abroncsot árusított, amit nem lett volna szabad.

Tanulságok a használt téli gumival kapcsolatban


Szomorú, de mindenképpen fontos tanulsága a történetnek, hogy mindig megbízható gumiabroncs szervizet válasszunk, valamint ne olyan tényezőn spóroljunk, ami saját vagy családunk életét kockáztatja. Ha téli gumi cserére szorulunk, kizárólag új szettben gondolkozzunk!

Ha követjük a téli gumi akciókat, egész biztos találunk olyan új és kifogástalan szettet , ami nem jelent majd túlzott kiadást.
Ezt persze csak akkor lehetséges, ha tisztában vagyunk azokkal a tényezőkkel, amik egy-egy téli gumi minőségét meghatározzák. Ilyenek a profilmélység, gumikeverék, DOT szám (illetve a téli gumi kora), stb…
,Az Egyesült Királyságban jóval nagyobb publicitást kap a vezetés biztonság, azon belül is a téli gumik jelentősége. Nem csupán általános megközelítésben, hanem az abroncsok állapotának különböző tényezőit kiemelve, részletezve. A guminyomástól a kopásig.
 
Utóbbi életmentő – vagy éppen megnyomorító – hatásáról számolt be a Tyresafe.org. (Az oldalon egyébként webináriumot is szerveztek már gumiabroncs témában, a biztonságra kihegyezve.)

Történt, hogy egy autós, használt téli gumi szettet vásárolt egy kis zugszervizben. (Arról nem szól a fáma, hogy a nyárit cserélte ilyenre, vagy a már elkopott téli abroncsait.) Lényeg, hogy egy elve kopott téli gumi szettet szereltek fel autójára. Néhány hónap múlva – fagypont alatti időjárás mellett – autózni indult családjával (és kopott, használt téli gumi szettjével.) Nem gondolva a bajra, hiszen pár hónapja lett téli gumi feltetetve.

A jeges úton azonban a használt gumik elveszítették tapadásukat és komoly balesetet szenvedett a család. A vezetőn kívül mindenki – csodával határos módon – sérülések nélkül mászott ki az autóból, a vezető azonban melltől lefelé lebénult.