news/big_image/2023/05/news-1-.png

A MARSO is jelen volt a Nokian Tyres új romániai személyabroncs gyárának alapkőletételén

A Nyíregyházától 130km-re található gyár az első zéró CO2 kibocsátású abroncsgyár lesz a piacon. Az alapkőletételen a MARSO vezetői is részt vettek, hiszen több évtizedre nyúlik vissza a szakmai kapcsolat a két vállalat között

Hét országban, több, mint 40 helyszínre készült megvalósíthatósági és fenntarthatósági tanulmány, melyek közül a Nokian Tyres Nagyváradot választotta új abroncsgyárának helyszínéül. A döntés és az alapkőletétel között alig több, mint fél év telt el, amely komoly elszántságra utal az abroncsgyár részéről. A Nokian Tyres új zöldmezős gyára számos közlekedési útvonal fontos regionális és európai csomópontjánál épül Nagyváradon. Az első gumiabroncsok várhatóan már 2024. második felében legurulnak a gyártósorról és az éves kapacitása 6 millió gumiabroncs lesz, amely tovább bővíthető. A tervek szerint 2025-ben indul meg a kereskedelem számára is a nagyobb felni méretű személy- és SUV abroncsok gyártása, amelyek elsősorban Közép-Európában kerülnek értékesítésre. Mindamellett, hogy megépül az új személyautó gumiabroncs-gyár Nagyváradon, a Nokian Tyres tovább bővíti kapacitását Finnországban és az Egyesült Államokban már működő gyáraiban, valamint növeli a szerződéses gyártást is. A Nokian Tyres célja 2027-ig globálisan 15 millió abroncs gyártói kapacitás kiépítése.

A teljes beruházás mintegy 650 millió euróra becsülhető, amely az elmúlt évek egyik legértékesebb beruházásai közé tartozik Romániában, és amelyhez a román kormány 100 millió euróval járult hozzá. Az ünnepélyes alapkőletételt a román miniszterelnök, Nicolae Ciucă személyes jelenlétével tisztelte meg, mint ahogy a Bihar Megyei Tanács elnöke valamint más magas rangú román és finn tisztségviselők is tették.

„Ez a beruházás jelentős stratégiai lépés, amely lehetővé teszi jövőbeli növekedésünket és fejlődésünket. Egy világszínvonalú európai gyártóüzem kulcsfontosságú lépés a kapacitás növelésében és a kiegyensúlyozott gyártási platform megteremtésében” – mondta Jukka Moisio, a Nokian Tyres elnök-vezérigazgatója.

A május eleji eseményen a MARSO Kft.-t Márkus József, az egyik alapító tulajdonos, valamint Márkus Tibor kereskedelmi igazgató és második generációs tulajdonos képviselték. Az alapkőletételt megelőzően közös vacsorán és szakmai találkozón vettek részt a MARSO és a Nokian Tyres vezetői, hiszen a két vállalat között több évtizedre visszanyúló, szoros kapcsolat van.

„A Nokian Tyres elismeri, és továbbra is támogatja a MARSO-t abban a piaci munkában, amit az elmúlt, valamivel több, mint 30 évben folytattunk. Számunkra az elsődleges szinergiapontot – a már meglévő jó kapcsolaton túl –, az adja, hogy az új Nokian Tyres gyár 130km-re található a MARSO nyíregyházi székhelyétől valamint a romániai leányvállalatunk – MARSOROM – telephelyétől alig több, mint 4km-re épül” – mondta Márkus Tibor kereskedelmi igazgató az eseményt követően.