news/big_image/2020/06/news-kl-ma-02.png

Klímatisztítás fontossága

Lassan jönnek a meleg nyári hónapok, amikor előszeretettel kapcsoljuk be autónkban a klímát, hogy kellemes hőmérsékletet biztosítsunk vezetés közben. Nem mindegy azonban, mikor tisztíttattuk ki utoljára klímánkat!

A klímaberendezések kedvező körülményeket teremtenek a baktériumok, gombák illetve különböző vírusok számára, ezért is fontos a tisztántartása és az időközönkénti karbantartása. A szakemberek azt javasolják, hogy évente két alkalommal mindenképpen érdemes kitisztíttatni az autók klímáját. Sok esetben sajnos az autósok csak akkor jelentkeznek be egy szervizbe, ha a klíma bekapcsoláskor kellemetlen (poshadt) szagot éreznek. Ilyenkor sajnos azonban a rendszer már nagy valószínűséggel nemcsak a kellemetlen szagokat okozó anyagokkal van tele, hanem különböző gombákkal és baktériumokkal is. Az elhanyagolt tisztítás következtében a klíma teljesítménye nemcsak csökken, de ennek hatására a fogyasztás nőhet és akár allergiás reakciókat is kiválthat.

A MARSOPONT szervizhálózatunk szervizeiben BrainBee klíma töltőgéppel végzik a rendszerek vizsgálatát, töltését. Ennek első lépésekor csatlakozatjuk a szerviz berendezést a klíma körre. Megkezdjük a lefejtést és dokumentáljuk a lefejtett hűtőközeg mennyiségét (g) és a lefejtett olaj mennyiségét (ml). Amennyiben a hűtőközeg nagy mennyisége hiányzik, nagy tisztaságú nitrogénnel nyomáspróbát végzünk (18-20 bar). A tömítetlenséget megszüntetjük. A nitrogén eltávolításkor magával ragadja az idegen gázokat és légnedvességet. Megkezdjük a vákuumozást, amely 15-20 percet vesz igénybe. Feltöltjük a rendszert a megfelelő típusú és mennyiségű hűtőközeggel. Üzem melegre járatjuk a rendszert és ellenőrizzük a felépült nyomásokat és a befújt hőmérsékletet. Az egész művelet kb 1,5 órát vesz igénybe.

Ha pedig kíváncsi vagy, hogy helyesen használod-e autódban a klímát, olvasd el 5 jó tanácsunk klímarajongóknak cikkünket! Ha pedig biztosra szeretnél menni a baktérium és vírusmentes autóddal, akkor érdemes ózongenerátoros tisztításra is időpontot kérni!